Rasplamsao se rat HDZ-a i HTV-a

PREDSJEDNIK Programskog vijeća HRT-a Zdenko Ljevak u ponedjeljak je na saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav u raspravi o Izvješću o radu Vijeća HRT-a izjavio da je kod odabira kadrova na HRT-u bilo dosta intervencija, ali da neće reći tko je vršio pritisak.

Branimir Glavaš iz HDZ-a na to ga je upozorio da bi zbog odbijanja da otkrije tko je vršio pritisak (na vodstvo HRT-a) kada su se tamo birali kadrovi trebao podnijeti ostavku, odnosno da bi se moglo pokrenuti pitanje njegove smjene.

"Vi ste izgubljeni u prostoru i vremenu. Dužni ste zastupnicima i članovima Odbora odgovoriti na to pitanje. Nedopustivo je da u tijelu institucije koja vas postavlja nećete to reći. U normalnim državama to bi bio razlog za smjenu, a u SAD-u bi zbog toga možda mogli završiti i u zatvoru." – kazao je Glavaš Ljevaku.

Od glavnog ravnatelja HRT-a Mirka Galića, Glavaš je pak zatražio da odgovori tko je vršio pritisak i tko je za mandata prošle vlasti od HRT-a tražio da iz Sabora "najuri dugogodišnjeg izvjestitelja HTV-a Jozu Kapovića".

Galić je odgovorio da na njega nije bilo nikakvih pritisaka, a da je Kapović iz Sabora otišao više zbog odnosa između programskog vodstva televizije nego zbog vanjskih pritisaka.

HRT ne funkcionira na temelju pritisaka, nego kao samostalna institucija, uvjeravao je Galić prisutne na sjednici odbora.

Glavaš je ponovio da je nad Kapovićem izvršena "politička egzekucija" jer nije izvještavao kako je odgovaralo vladajućima.

"Svjesni smo naše uloge i stoga ne doživljavamo tragično kritike i primjedbe. Neke od njih su prihvatljive, ali neke nisu i njihovo uvažavanje značilo narušilo bi slobodu rada HRT-a."  - izjavio je Galić, pa dodao: "Vodstvo HRT-a ne funkcionira na principu pritisaka."

Prijedlogu HDZ-ovca Luke Bebića da se HRT vrati praksi mjerenja minutaže zastupljenosti političkih stranaka, kako se to činilo do 2000., usprotivila se SDP-ovka Ingird Antičević-Marinović, poručivši mu da bi bilo pogubno pozivati se na nekadašnju praksu.

"Zar je nazadak mjeriti minutažu, zar vam to ne odgovara, jer ste zadovoljni položajem svoje stranke na televiziji, mi naše nismo." - uzvratio joj je Bebić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara