HSS-ov Madjer: Građani ne vjeruju pravosuđu zbog Sanadera, Kalmete, Bandića i Horvatinčića

HSS-ov Madjer: Građani ne vjeruju pravosuđu zbog Sanadera, Kalmete, Bandića i Horvatinčića

Foto: Pixsell/Patrik Macek

IZ SABORSKE su oporbe danas ocijenili neozbiljnim izbor kandidata za novog glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića "u zadnji trenutak" te naglasili kako to ostavlja sumnju u neovisnost pravosuđa, ali i istaknuli kako od Jelenića imaju neka očekivanja.

"Sve skupa djeluje neozbiljno, u zadnji čas, pod pritiskom oporbe", rekao je Branimir Bunjac (Živi zid) koji je najavio da ta stranka neće podržati Jelenića jer "ne vjeruje kadroviranju HDZ-a" i jer se radi, kako tvrdi, o netransparentnom razrješenju i imenovanju.
 
Goran Aleksić (Snaga) rekao je pak da će, za razliku od kolega iz Živog zida, s kojima je u istom saborskom klubu, podržati Jelenića jer DORH je propustio procesuirati banke zbog nezakonitog poslovanja pa će mu dati šansu da te propuste ispravi.
 
Proceduru kritizirao i Klub HSS-a
 
Proceduru izbora glavnog državnog odvjetnika kritizirao je i Klub HSS-a koji je najavio da će u glasanju biti suzdržan. "Bit ćemo suzdržani jer se imenovanje provodi na brzinu i nije bilo uvjeta za kvalitetnom javnom raspravom", ocijenio je HSS-ov Mladen Madjer te dodao da se takvim izborom nameće sumnja u neovisnost pravosuđa.
 
"Građani nemaju povjerenje u pravosuđe, misle da nije neovisno od politike, očekuju poštena suđenja, a znamo, nažalost, da postoje povlašteni pred zakonom", ustvrdio je Madjer nabrojivši procese: Sanader, Kalmeta, Bandić i Horvatinčić.
 
Stjepan Ćuraj je u ime Kluba HNS-a rekao da ta stranka podržava Jelenića zbog stručnosti te pozdravlja njegove najave boljeg odnosa državnog odvjetništva i istražne policije.
 
SDSS podržava Jelenića
 
Milorad Pupovac (Klub SDSS-a) također je podržao Jelenića, ali je upozorio kako treba osigurati veća financijska sredstva za rad državnog odvjetništva te osigurati da bude oslobođeno od pritisaka.
 
"Klub SDSS-a očekuje da u tom pitanju nema ni poticanja ni ometanja, a, nažalost, mnogi predmeti za ratne zločine čekaju i kada je u pitanju Bljesak gdje nitko nije odgovarao niti za jedan zločin počinjen prema srpskim civilima i kada je u pitanju Oluja kada nitko nije odgovarao ni za masovne progone i ubojstva", rekao je Pupovac i prekinuo svoje izlaganje zbog dobacivanja iz desnog dijela sabornice.
 
Peđa Grbin (SDP) rekao je da će podržati Jelenića, između ostalog zato što je s njim ranije surađivao, ali mu je poručio što od njega očekuje.
 
"Očekujem od njega velike stvari, da bude nepristran, da si ne dopusti gafove kao one koje je priznao Cvitan, da se postavi prema ministru pravosuđa i da u proračunu za 2019. osigura adekvatna sredstva za rad državnog odvjetništva", rekao je. Očekuje od Jelenića i da poradi na edukaciji kolega u odvjetništvu, još više truda uloži u borbu protiv kriminala i da promjeni način komuniciranja s javnošću.
 
Sjednica se nastavlja sutra
 
Mostov zastupnik Miro Bulj ustvrdio je da građani ne vjeruju institucijama, a posebice pravosuđu te da je zato potrebno mijenjati zakone kako bi se smanjio politički utjecaj i vratilo njihovo povjerenje.
 
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković završno je najavio novi zakon o kaznenom postupku koji će, kako kaže, omogućiti brže procesuiranje, te izmjene zakona o USKOK-u kako bi se koncentrirao na ona najteža djela korupcije i organiziranog kriminala 
 
Sabor sjednicu nastavlja u petak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara