Oporba u Saboru ustala protiv uvođenja novih poreza

Oporba u Saboru ustala protiv uvođenja novih poreza

Foto: FAH

Klubovi zastupnika SDP-a, GLAS-a i HSU-a pozvali su Vladu da ne opterećuje dodatno građane uvođenjem novih poreza, nakon što su se u ponedjeljak pojavile informacije da se razmišlja o uvođenju tzv. "zelenog poreza" na automobile.

"Svaki mjesec najava novog poreza. To je suprotno od onoga što je bilo najavljivano na početku mandata da ćemo rasteretiti građane i poduzetnike i da neće biti novih poreza ", rekao je Gordan Maras nakon stanke koju je zatražio u ime Kluba zastupnika SDP-a.

Dodatno porezno opterećenje za 1,5 milijuna ljudi

Takozvanim "zelenim porezom" žele se oporezivati automobili stariji od 10 godina. "Tri četvrtine automobila u Hrvatskoj je starije od 10 godina pa bi 1,5 milijun ljudi bilo dodatno porezno opterećeno", ustvrdio je Maras dodavši da se tome treba usprotiviti.

Maras se osvrnuo je i na napad u jednom dnevnom listu da "predvodi bandu koja napada ustavni poredak" jer želi da se pitanje Agrokora raspravi u Hrvatskom saboru .

"Mi se samo borimo protiv toga da se daleko od očiju javnosti 'naštimavaju' izvješća radi jeftinog preuzimanja tvrtki iz koncerna", poručio je Maras.

Anka Mrak Taritaš (Klub zastupnika GLAS i HSU-a) smatra da država koja želi biti prijatelj građana mora u svojim porezima biti jasna, dosljedna i nedvojbena i raditi u korist građana, pa je pozvala vladajuće da ne uvode nove poreze.

Ne plašite građane novim porezima

Podsjetila je na najave poreza na nekretnine pa odustajanje od toga, a sada idu najave novih poreza na automobile. "To je poruka svim koji kupuju avionske i autobusne karte za Njemačku i Irsku - kupujte i dalje i požurite se jer ćemo imati neke nove poreze", ustvrdila je.

"Nemojte plašiti građane uvođenjem novih poreza, prije nego krenete razmislite i poslušajte koji put i oporbu", apelirala je Mrak Taritaš.

Iz Ministarstva financija u ponedjeljak su opovrgnuli medijske da je ministar Zdravko Marić najavio uvođenje novog poreza ili povećanje postojećeg poreznog tereta na motorna vozila.

"Ministar financija nije najavio uvođenje bilo kakvog novog poreza, niti povećanje postojećeg poreznog tereta na motorna vozila, te je izvlačenje drugačijih zaključaka iz izjava ministra Marića tendenciozno i zlonamjerno", navodi se u priopćenju koje je Ministarstvo objavilo na svojim internet stranicama.

Bunjac poziva Vladu da smanji PDV

Branimir Bunjac u ime Kluba zastupnika Živog zida pozvao je Vladu da smanji PDV i ispuni svoje predizborno obećanje jer je sada pravi trenutak za to.

U srpnju ove godine država je od PDV-a zaradila 4,5 milijarde kuna, milijardu više nego prošle godine, od poreza na dobit u prvom polugodištu 700 milijuna kuna, 14 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, od poreza na automobile, plovila i zrakoplove 140 milijuna kuna ili 18 posto više nego lani. "Ako ćemo ikada smanjivati PDV, to moramo napraviti sad ili nikad", kazao je Bunjac.

Tomislav Lipošćak  u ime Kluba zastupnika  HDZ-a osvrnuo se na poplave u Ogulinu naglasivši da je rješenje tog problema izgradnja retencije Ogulin. Apelirao je na Vladu i ostale nadležne institucije da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se taj projekt što prije realizirao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara