Oporbu zabrinjava vanjski dug, vladajući protiv dramatiziranja

IZVJEŠĆE o izvršenju državnog proračuna za prošlu godinu izazvalo je danas neslaganja saborskih klubova oporba upozorava na porast vanjskog duga, a vladajući tvrde da dug ne treba dramatizirati.

Uzrok porasta vanjskog duga oporba vidi u povećanoj potrošnji građana bez uporišta u realnom povišenju plaća.

Jadranko Mijalić (Klub HSLS-a) ocijenio je da će "ova vlada u povijest ući kao vlada koja je Hrvatsku uvela u zonu prezaduženosti", iznoseći podatak da je vanjski dug 70 posto brutodomaćeg proizvoda (BDP). Mijalić drži da će "zbog sve većeg deficita tekućeg računa, negativnog vanjskotrgovinskog salda i pada neto inozemnih izravnih ulaganja Vlada pred građane staviti goleme teškoće zbog otplate vanjskog duga".

S njegovim se stajalištem nije složio Tonči Žuvela (Klub SDP-a), rekavši da unatoč oprezu "dug ne treba dramatizirati, već nadzirati i otplaćivati na vrijeme".

Žuvela je upozorio na brojne pozitivne makroekonomske pokazatelje, koji su, tvrdi, najbolji nakon osamostaljenja. Potkrijepio je to podatcima o trogodišnjem rastu BDP-a, smanjenju inflacije i kamatih stopa, visokoj stabilnosti i likvidnosti financijskog i gospodarskog sustava.

Hrvatska nikad nije imala bolji položaj na međunarodnom tržištu, a nezabilježen je i rast investicija, pogotovo kapitalnih, kazao je Žuvela.

Ivan Šuker (Klub HDZ-a) podatke o porastu vanjskog duga ne smatra "prenapuhanima", a Ministarstvu financija zamjera što u Izvješću nisu navedeni podatci o prošlogodišnjem zaduživanju svih poduzeća vezanih uz državni proračun, uključivo i autoceste te ukupno proračunsko zaduženje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iz Izvješća nije jasno ni kolika su državna jamstva izdana u prošloj godini, niti se navode kriteriji za davanje tih jamstava, kazao je Šuker, kojega posebno zabrinjava vanjskotrgovinski deficit koji je, tvrdi, "glavni generator ino-zaduživanja".

Skeptičan je i prema podatcima o rastu BDP-a, budući da, kaže, u tom rastu najviše sudjeluje porast potrošnje građana i ulaganje države u infrastrukturu, pa je, tvrdi Šuker, bjelodano da je riječ o kratkoročnim učincima.

Smiješnom je nazvao tvrdnje da je Vlada našla siguran izvor financiranja izgradnje autocesta. Riječ je o povećanju trošarina na naftne derivate i cestarina, pa je "svatko tako mogao izgraditi autocestu", rekao je Šuker, što je izazvalo prosvjede u klupama zastupnika SDP-a.

Šuker upozorava i na činjenicu da je naplata poreza na dobit ostala na razini naplate iz 2001., unatoč većem neoporezivu dijelu i povećanu udjelu jedinica lokalne samouprave, što, kako ocjenjuje, upućuje na zabrinjavajuću poreznu nedisciplinu.

Uzrok porastu prihoda od PDV-a vidi u porastu vanjskog duga i potrošnje građana.

Valter Drandić (Klub IDS-a) upozorio je na visoku centraliziranost države i državnog proračuna. Iako su na jedinice lokalne samouprave prenesene mnoge ovlasti, njih ne prati i primjerena proračunska izdvajanja, pa tako nema ni novca za vatrogasna društva uoči sezone požara, upozorio je Drandić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara