Orban: Bruxelles nas napada jer smo uspješni

Orban: Bruxelles nas napada jer smo uspješni
Foto: EPA

MAĐARSKI premijer Viktor Orban danas je za slovačku televiziju TA3 rekao da je razlog što ga Bruxelles napada taj što čvrsto stoji iza politike mađarske vlade i Višegradske skupine koja je uspješnija od zapadne Europe, piše mađarska agencija MTI. 

"Neke od kritika nisu mi upućene zbog Mađarske, nego zbog V4", rekao je Orban u raspravi sa slovačkim kolegom Peterom Pellegrinijem o europskom savezu koji je odlučio bojkotirati summit o migracijama u Bruxellesu. 

"Napadaju nas jer smo uspješni. Nemojmo zaboraviti da postoji i konkurencija unutar Europske unije", dodao je Orban, zaključivši kako su neki pogođeni "brzim napretkom središnje Europe". 

Mađarski čelnik smatra da zapad Europe treba prihvatiti da su zemlje Višegradske skupine trenutno motor rasta europske ekonomije, piše MTI. 

Pellegrini je naglasio kako je vrijeme opravdalo rješenja Višegrada po pitanju migracija te da se "zapadna Europa napokon probudila i počela" ih primjenjivati. 

Oba premijera naglasila su važnost obrane vanjskih granica Schengena, složili su se da vraćanje unutarnjih graničnih kontrola nije put naprijed za Europu te su naglasili kako države članice, a ne Bruxelles, trebaju odlučivati koga će puštati na svoje teritorije. 

Dan nakon što je Macron podržao uvođenje financijskih sankcija nad onim državama koje ne žele primati migrante, odnosno da se europskim strukturnim fondovima dodaju uvjeti koji bi jamčili da primatelji tih sredstava preuzmu svoj dio azilanata, Orban je ustvrdio da europska sredstva nisu "jednosmjerna ulica" i da zapadne države "još više profitiraju od gospodarskih uspjeha središnje Europe". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara