Orešković i Kovač se porječkali oko nošenja kolača u Remetinec

Orešković i Kovač se porječkali oko nošenja kolača u Remetinec
Foto: N1

U STUDIJU televizije N1 sučelili su se predsjednički kandidati Nedjeljko Babić, Dejan Kovač i Dalija Orešković.

Komentirali su izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je izjavila da bi Milanu Bandiću nosila kolače u zatvor, ako bude optužen.

"Jedno je javni diskurs, jedno privatni diskurs", rekao je Kovač,

Na pitanje novinarke znači li to da nikada ne bi javno rekao da bi nosio kolače, ali bi ipak privatno posjećivao nekoga u zatvoru, odgovorio je:

"Pitanje je kaje li se čovjek, ljudi rade svakakve greške u životu."

"Najbolje da u Remetincu napravite malu manufakturu"

Na to se ubacila Orešković.

"Predsjednik države šalje moralne poruke. Tada kada je moralna poruka ta da 'kaješ se pa ću ti i dalje ispod stola nositi kolače', pa najbolje da nekakvu malu manufakturu napravite u samom Remetincu", rekla je Orešković u Točki na tjedan N1.

Ovlasti predsjednika

Nedjeljko Babić se zalaže za povratak polupredsjedničkog sustava.

"Mi smo sada opet ušli u krizu gdje su nam neprijatelji oni koji bi trebali pomagati narodu i oni ispadaju veći neprijatelji od vanjskog neprijatelja iz devedesetih", rekao je Babić.

Kovač pak smatra da su predsjedničke ovlasti više nego dovoljne, ali da ih predsjednici nisu dovoljno koristili.

"Ne treba mijenjati zakone, nego moral političara."

Orešković se protivi dodjeljivanju većih ovlasti predsjedniku. Slaže se da su bivši predsjednici mogli više koristiti svoje ovlasti.

"Nije problem Ustav i zakonodavni okvir nego podanički mentalitet gdje je najvažnije sačuvati fotelju. Žetončići su danas u saboru svi koji su dio parlamentarne većine", smatra Orešković.

Orešković smatra da se prvo mora uspostaviti kontrola nad svim šefovima u svim institucijama. "Prije toga je nepošteno vezati plaće službenika za učinak jer smo svjedoci da vrlo često pročelnik javne nabave dirigira kako će se natječajni postupak provesti i kako ćete nekome tko je u strahu za egzistenciju i sluša nadređenog onda vezati njegovu plaću uz učinak?" zapitala se.

Plaće po učinku

Kovač ističe da je potrebna promjena moralnog sustava i neovisne institucije.

"Kao predsjednik vodit ću primjerom i očekivati da će građani to slijediti. Jedini sam kandidat koji je javno pokazao trošenje svake kune u pretkampanji iako to nisam bio zakonski obvezan", naveo je kao primjer takvog vođenja.

Orešković mu je odgovorila da ga je kandidirala stranka koja je u koaliciji s HDZ-om, a Kovač njoj da je borac protiv korupcije u teoriji i da se nije iskazala u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Orešković mu je odgovorila da je to tijelo jedini bastion obrane od korupcije.

Babić kaže da bez sile koja će uspjeti dobiti većinu u saboru "nećemo učiniti ništa i ovaj narod neće se pomaknuti ni milimetra".

"Imamo situaciju da nam mafija vlada državom, a kandidati za predsjednika su samo figure."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara