Osijek: Nastavljeno suđenje Antunu Novaliću

SASLUŠANJEM svjedoka na osječkom Županijskom sudu danas je nastavljeno suđenje osječkom poduzetniku i bivšem predsjedniku Nogometnog kluba Osijek Antunu Novaliću, optuženu da je zlouporabom položaja i ovlasti ostvario protupravnu imovinsku korist ugovaranjem prijelaza petorice igrača toga kluba u inozemne klubove.

Po optužnici Novalić je kao predsjednik NK Osijeka od 1996. do 2001. protuzakonito ugovorio prijelaze igrača Igora Pamića, Tončija Žilića, Petra Krpana, Jurice Vranješa i Marka Babića u inozemne klubove te da je nalozima da se novac od prodaje igrača doznači na njegov osobni račun ostvario 64 milijuna kuna protupravne koristi.

Bivši nogometaš NK Osijeka i hrvatske reprezentacije Igor Pamić na današnjoj je glavnoj raspravi izjavio kako je pregovore o njegovu prijelazu u francuski klub Sochaux, vrijednu 1,5 milijuna njemačkih maraka, u ime NK Osijeka vodio Novalić. Ocijenio je kako je to bio dobar transfer zahvaljujući njegovim dobrim igrama i Novalićevim pregovaračkim sposobnostima. Kazao je kako je od Novalića u nekoliko navrata, nasamo, dobivao novčane premije, a dva mjeseca prije odlaska i 100.000 njemačkih maraka, koji će, ako se uspije prodati u inozemstvo, otići u dio transfera koji pripada klubu, ali da nije znao podrijetlo toga novca.

Bivši direktor NK Osijeka Milan Španjić naveo je kako je ugovore o transferu igrača potpisivao on, osim za transfer Petra Krpana, Jurice Vranješa i Marka Babića koje je potpisao Novalić, ali da o tome nije raspravljalo nijedno tijelo NK Osijeka. Kazao je da je račun kluba bio blokiran 1995. zbog nepodmirenih obveza vjerovnicima te da je klub ponajviše funkcionirao na temelju pozajmica tvrtaka iz holdinga "Novalić" d.d., povrat kojih se, uz visoke godišnje kamate od 35 do 50 posto, jamčio prihodima koje će klub ostvariti od prodaje svojih nogometaša.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit predstavnika Županijskog državnog odvjetništva je li Novalić ulagao i svoj novac u klub Španjić je rekao kako je čuo da je Novalić osobno dao 300.000 njemačkih maraka igraču Nenadu Bjelici, ali da za to nema pouzdanih podataka ili dokaza.

Suđenje se nastavlja sutra saslušanjem novih svjedoka.

(Hina) ivuč dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara