Osječani ipak najviše vole Đapića, Škori samo 20 posto

Osječani ipak najviše vole Đapića, Škori samo 20 posto

DOBRA vijest je što će se u Osijeku konačno sastaviti vlast. HSP (9 mjesta) i HDZ (5 mjesta) uspjeli su osvojiti zajedno 14 mandata i nije im potrebna suradnja niti jedne druge stranke da bi formirali većinu u Gradskom vijeću. Tako će se, nakon što se "prespava", kako danas mantraju svi, nastaviti Đapićeva gradonačelnička karijera u Osijeku.

Koalicija HDSSB-HSS je, po sadašnjim rezultatima, na 6 mandata, SDP je pao na 3, a HNS se uzdigao do 2 mandata. HSLS, višegodišnja pošast grada Osijeka, ovim je putem doživjela potvrdu svog kraja u gradu na Dravi i završila je ove izbore kao predzadnja stranka, s manje od 1 posto glasova.

Novinska konferencija nakon objave neslužbenih rezultata izbornog povjerenstva nije donijela ništa novo, sve izjave koje smo čuli na njoj mogli smo čuti i u osobnim razgovorima sa stranačkim čelnicima. Samo se zahvaljivalo, zahvaljivalo se građanima, svim biračima, biračima pojedinih stranaka, mladežima stranaka, zahvaljivalo se do te mjere da je sve već poprimilo obilježje farse u trenutku kad se HNS-ov Vrdoljak našalio i zahvalio "mami, tati, obitelji". Šišljagić je pružio bratsku ruku Đapiću i rekao "Anto, čestitam", a Biljana Borzan pokušavala je uvjeriti sve kako nije u blagoj depresiji nakon ovog izbornog poraza.

No, promatrajući Đapića, teško da se na njemu vidi nekakvo olakšanje. Istina, malo lakše diše, ali na licu mu još stoji onaj grč kojega nosi od katastrofe s parlamentarnih izbora. Vjerojatno će se smiriti tek kad ga na konstituirajućoj sjednici potvrde kao gradonačelnika. Ipak, pokazao je prave žoharske kvalitete i uspio preživjeti nuklearnu kataklizmu koju su mu donijeli parlamentarni izbori.

Škoro kao Škoro, ne vidi se je li veseo, tužan, ozbiljan, radi li ovo sve zbog nekakve koristi, osjećaja dužnosti, nije vam jasno zašto je on zapravo tu, ali riječi su mu odmjerene i vrlo dobro se rukuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovi rezultati su pojas za spašavanje HSP-u. Imaju godinu dana da uvjere ljude kako zaslužuju ostati na najjačoj političkoj poziciji u Osijeku, i nakon toga će možda imati nekakvu šansu za preživljavanjem na državnoj razini. Ako budu imali sreće, možda do sljedećih parlamentarnih izbora podignu broj saborskih zastupnika na dva. Ili čak tri. Bit će zanimljivo vidjeti koaliciju HDZ-HSP na vlasti u Osijeku. Iako i jedni i drugi tvrde kako će tek nakon prospavane noći krenuti u razgovore pa odlučiti tko će kako i s kime i gdje, jasno je da nema druge opcije. Tako će HDZ spašavati HSP, nakon što ih je izblamirao, pa im oduzeo glasove na parlamentarnim izborima. A Đapić nema druge nego prihvatiti HDZ-ovu spasiteljsku ruku.

HDSSB-ovci jesu razočarani, ali ne pretjerano. Oni su svoj uspjeh postigli na parlamentarnim izborima i ovih godinu dana im ne znači puno. Čak će moći iz pozadine podmetati klipove u mašinu desnice u Gradskom vijeću. Istina, teško da će večeras slaviti, ali ovaj poraz im ipak bitno ne pomućuje planove.

U budućnosti treba obratiti pažnju na HNS. Osječki ogranak stranke ima pametnog i sposobnog predsjednika, koji se očigledno namjerio ugasiti bar dio mraka. Također, prvi shvatio da se glasovi mogu dobiti preko interneta. Istina, čekali smo 21. stoljeće da bi se to shvatilo, ali ikad je bolje nego nikad.

Vrlo uskoro će doći vrijeme da Vladina povjerenica napusti prostorije gradske uprave i mjesto prepusti staro-novoj vladajućoj garnituri.

Foto i tekst: Jovan Dragišić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara