Osječanka se bez odjeće sunčala na balkonu, susjedu zasmetala golotinja: "Kazna je do 750 kuna"

Osječanka se bez odjeće sunčala na balkonu, susjedu zasmetala golotinja: "Kazna je do 750 kuna"

Ilustracija: Boris Scitar/PIXSELL (Fotografija ne prikazuje događaje iz teksta)

JEDAN Osječanin javio se ovih dana redakciji Glasa Slavonije mailom u kojemu ih je obavijestio o jednoj djevojci koja se gola sunčala na balkonu i usput ih upitao je li tako nešto uopće zakonito.

Osječaninu je zasmetao taj čin pa je redakciji poručio kako se djevojka sunča gotovo svaki dan i dodao kako to nije primjereno jer preko puta žive obitelji s malom djecom.

"Djeca moraju gledati golotinju"

"Gotovo svaki dan može se vidjeti kako se u susjednoj zgradi na balkonu gola sunča jedna djevojka. To nije prikladno, s obzirom na to da preko puta žive obitelji s malom djecom. Kad god djeca iziđu na balkon, moraju gledati golotinju pa me zanima je li to prema našem zakonu zabranjeno", napisao je.

Kako piše Glas pozivajući se na PU osječko-baranjsku, policija kažnjava zbog prekršaja vrijeđanja ili omalovažavanja moralnih osjećaja građana. Prema članku 14. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, za takav čin predviđena je novčana kazna u iznosu od 50 do 200 DEM, odnosno u protuvrijednosti domaće valute okvirno od 185 do 750 kuna.

"Moral shvaćamo kao općeprihvaćeni standard društvenog ponašanja, tako da radnja prekršaja u pravilu predstavlja ponašanje koje znatnije odstupa od stavova sredine u kojoj se odvija. U praksi to je najčešće obavljanje fizioloških potreba na javnome mjestu, kao i razgolićavanje", poručila je policija.

Balkoni su takozvana fiktivna javna mjesta

Iako većina smatra kao su balkoni i terase privatne, policija smatra da u određenom trenutku mogu postati i javna mjesta, nazvana “fiktivna javna mjesta”. Kako je policija odgovorila Glasu, javnost takvih mjesta prosuđuje se prema posljedici koja je nastupila, što znači da radnju ondje čini dostupnom javnosti.

"Izložena je pogledima javnosti ili je posljedica radnje nastupila na javnome mjestu, a što može biti i glasna glazba iz stanova ili kuća koja se čuje na ulici i slično", poručila je policija.

Dodali su i kako je na području PU osječko-baranjske prošle godine evidentirano šest prekršaja vrijeđanja ili omalovažavanja moralnih osjećaja građana, a godinu prije 18, a dodali su i kako se svi prekršaji nisu odnosili na golotinju.


 

 


 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara