Osječanki na poslu stroj samljeo ruku. Liječnici su je uspjeli spasiti

Osječanki na poslu stroj samljeo ruku. Liječnici su je uspjeli spasiti
Foto: Google street view

16. STUDENOGA, na dan kad su zagrebački stručnjaci za torakalnu i plastičnu kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb u KBC-u Osijek izveli operaciju rekonstrukcije dojke vlastitim tkivom uz asistenciju osječkih torakalnih i plastičnih kirurga, u bolnicu je primljena 60-godišnjakinja iz Osijeka, kojoj je stroj na radnome mjestu gotovo istrgnuo desnu ruku.

Dva tjedna poslije doc. dr. sc. Želimir Orkić, voditelj Zavoda za torakalnu i plastičnu kirurgiju KBC-a Osijek, ponosno kaže da joj je ruka uspješno spašena.

"Zadobila je tešku ozljedu zgnječenja ekstremiteta desne ruke, odnosno područja šake, podlaktice i područja iznad lakta. Da nije bila toliko prisebna, stroj bi joj sigurno otrgnuo ruku iz ramena. Napravio joj je veliko oštećenje na muskulaturi, krvnim žilama, tetivama i živcima u području podlaktice. S prednje su strane, od šake do lakta, bili potrgani mišići uz oštećenje krvnih žila i živaca, pa smo morali spasiti ruku i njezinu vitalnost, uspostaviti cirkulaciju te pokriti strukture izložene vanjskim utjecajima - kosti, tetive, žile i živce", rekao je dr. Orkić za Glas Slavonije.

Zagrebački stručnjaci uskočili u pomoć

Zagrebački stručnjaci, na čelu s prof. dr. sc. Davorom Mijatovićem, predstojnikom Klinike za plastičnu kirurgiju KBC-a Zagreb, nakon primarne operacije na koju su dogovoreno došli, bez razmišljanja su uskočili u pomoć. 

Uz dr. Mijatovića, doc. dr. sc. Krešimira Bulića, dr. sc. Ante Dujmovića i dr. sc. Kristijana Kunjka, te dr. Orkića i spec. plastične kirurgije Petre Šmit ondje je bio i plastični kirurg, dr. Marko Babić iz KBC-a Osijek

"Uvijek može doći do komplikacija i pacijentica je cijelo vrijeme pod nadzorom, još uvijek je hospitalizirana kod nas u Zavodu. Koristimo razne metode prevencije komplikacija, a pacijentica još ne giba šakom jer nema ni jednu očuvanu tetivu za prste, za što će biti potrebna rekonstrukcija idućih mjeseci. Pokušat ćemo postići osnovni hvat, odnosno savijanje palca i da pacijentica savija sve prste istovremeno te da može obavljati osnovne radnje", pojašnjava dr. Orkić. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara