Oslabljeni Mol i "jači" OMV borit će se za dionice Ine

OSIM Mađarskog Mol-a za dionice Ine zainteresiran je Austrijski OMV koji za najmanje 14, a najviše 19 posto Vladinih dionica Ine nudi gotovinu.

Vlada, prema pisanju medija, namjerava do jeseni prodati 14 do 19 posto dionica Ine ili ih zamijeniti za Molove, a osim toga OMV za te dionice planira dati ponudu za sedam posto dionica Ine koje su u vlasništvu Fonda hrvatskih branitelja.

OMV, iako rezerviran za novinarska pitanja, za Poslovni dnevnik spremno je izjavio kako: "Sa zanimanjem pratimo aktualna događanja oko Ine". Glasnogovornik OMV-a, Thomas Huemer, nije se želio izjasniti jesu li već razgovarali s Vladom dok je premijer Ivo Sanader izjavio da je jedna od mogućnosti zamjena dionica.

Tim sporazumom, kojim je Molu prodano prvih 25 posto plus jedna dionica Ine, omogućeno je preslagivanje vlasničkih udjela i glasačkih prava u Ini ako državni udjel padne ispod 50 posto, što je sada slučaj. Ukupno je 44,84 posto dionica Ine u vlasništvu Hrvatske, a veći suvlasnik Ine s 25 posto plus jednom dionicom je Mol što obvezuje Vladu da prve pregovore sprovede s Molom.

No, vlasnik dvadesetak posto Mola, OMV, Sanaderu može ponuditi atraktivniju ponudu. U prilog OMV-u ide i velika rezerva gotovine dok je Mol posljednjih mjeseci uložio oko milijardu eura na kupnju vlastitih dionica. Trenutna vrijednost Ininih dionica na burzi je oko 3,5 milijarde eura. Očito je da se preko Ininih dionica otvara još jedno bojište za Mađarsku i Austrijsku naftnu kompaniju.

Za hrvatsku Vladu je najpovoljnija zamjena dionica Ine s Molovima, a ukoliko se Vlada i Mol ne dogovore, Mol može i dalje na burzi kupovati dionice Ine, ali pod uvjetom da svim dioničarima da ponudu za preuzimanje. U jesen Molu ističe zabrana dokupa dionica Ine, međutim ako kupi i samo jednu dionicu, obvezan je za gotovinu dati ponudu i svim drugim vlasnicima dionica.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara