Osnivač Bellabeata: Država je siromašna, glupa i ne zna što radi

Osnivač Bellabeata: Država je siromašna, glupa i ne zna što radi

Foto: N1

OSNIVAČ Bellabeata Sandro Mur ispričao je, gostujući u emisiji Pressing na N1 Televiziji kako funkcionira njihova tvrtka, kako zapošljavaju, ali i zašto tvrtka nije registrirana u Hrvatskoj. Njihove proizvode nude svjetski giganti poput Targeta i BestBuy-a, a promoviraju ih vrhunske sportašice, mahom svjetske prvakinje.

Otkrio je kako Bellabeat traži nove ljude koji će dizajnirati hardverski dio njihovog proizvoda te da pokušavaju proširiti taj tema od četvero ljudi, ali dodaje kako je vrlo teško naći prave kadrove.

"U Hrvatskoj je statusno biti arhitekt, pravnik, ali svijet ne ide u tom svijetu. Naše društvo radi takve ljude, a tehnološkim kompanijama je jako teško naći ljude koji idu u skladu s onim što svijet traži", objašnjava Mur.

"Država je siromašna, glupa i ne zna što radi"

Na upit je li Bellabeat ikad dobio poticaje od Vlade odgovara negativno.

"Ja mislim da je uzimanje novca od države loše, jer je ona siromašna, glupa i ne zna što radi. Na Wall Streetu ima toliko novca, zašto bi netko od poreznih obveznika i od države uzimao novac za svoj rizični projekt? Mi ne želimo uzimati poticaje, nikad nismo i nikad nećemo"kaže.

Objasnio je i zašto Bellabeat nije pod tim imenom registriran u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Administracija ne da da se zovemo Bellabeat, a porezna nas je, primjerice, zvala pitati zašto kupujemo toliko WC papira. Nadamo se da će svi poduzetnici izdržati šamare koje im država upućuje. U Hrvatskoj se naša tvrtka zove potpuno drugačije, Bellasoft, jer nismo mogli registrirati, jer su rekli da to ime nema nikakve veze s informatičkim poslom i to je trajalo i trajalo", objašnjava.

"Mi smo stabilniji kad znamo da je firma negdje drugdje"

Objašnjava kako svaka firma koja želi ići na IPO i želi se prodati, mora se inkorporirati u Americi, ako djeluje na američkom tržištu. "U Hrvatskoj je nestabilno. Mi ne znamo što će se sutra dogoditi u Hrvatskoj. Mi smo stabilniji kad znamo da je firma negdje drugdje. Bitno je da se osjećamo sigurno. Američka je firma većinski vlasnik svih naših firmi i u Londonu i u Hong Kongu i u Hrvatskoj", kaže Mur.

"Amerika cijeni uspjeh i uspješne ljude"

"Amerika cijeni uspjeh i uspješne ljude, nju ne zanima gdje je taj čovjek. Ono što njih zanima jest da se na kraju da 1 posto za filantropiju, u dobrotvorne svrhe u Americi, ne u Hrvatskoj, ne u Hong Kongu. U dva dana smo tamo otvorili račun i napravili firmu", kaže Mur te dodaje da ne treba potencirati u Hrvatskoj ono što našoj zemlji ne odgovara.

"U Hrvatskoj kad dođe kompanija i želi nešto napraviti, država prvo uzme puno novca, ljudi ne gledaju da bi to moglo postati veliko, a zašto bi to mislili, kad nikad ništa nije postalo veliko", kaže.

Govoreći o planovima za Bellabeat, kaže da moraju prvo strukturirati sve te da su sada u toj fazi. "Uvijek investitori nude novac, nije pitanje novca nego je pitanje jesmo li mi spremni. Vani ima jako puno kapitala. Naš plan je poslije ljeta da tako strukturiramo tim da znamo da ćemo do kraja 2017. i 2018. imati evaluaciju od milijardu dolara, zaključuje Sandro Mur u razgovoru za N1.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara