Osnivačica pokreta #MeToo u Francuskoj osuđena za klevetu

Osnivačica pokreta #MeToo u Francuskoj osuđena za klevetu
Foto: EPA

SANDRA MULLER, žena koja je u Francuskoj započela kampanju s ciljem ohrabrivanja žena da razotkriju svoje seksualne uznemirivače, osuđena je za klevetu u parnici koju je protiv nje podigao muškarac kojega je optužila za uznemiravanje. 

Presudom je odlučeno da nekadašnjem medijskom šefu Éricu Brionu mora platiti 20.000 eura odštete, javlja BBC

"Ja sam izgubila na sudu, no druge žene su pobijedile", rekla je dodajući da će uložiti žalbu. 

Također joj je naređeno da izbriše tvit iz 2017. u kojemu je bilo navedeno Brionovo ime i umjesto toga doda izjave izdane od strane suda. 

Što su bili argumenti? 

Tijekom saslušanja u svibnju Brionov odvjetnički tim izjavio je da je "on flertao s Muller jer mu se sviđala i nije imao namjeru uznemirivati je". 

Ona je pak izjavila da ju je spomenuto "ponižavajuće iskustvo" potaklo da osnuje "pokret koji će prožeti sve pore društva" i "potaknuti druge žene da progovore o svojim iskustvima", dodajući da se seksističke uvrede moraju uzeti ozbiljno. 

Brion je pak uzvratio da je "njen pokret pokrenuo nezaustavljivu lavinu reakcija" i njemu "nanio štetu u profesionalnom i osobnom životu". 

Kako je slučaj završio na sudu? 

U listopadu 2017. Muller je na Twitteru napisala: "Svaka od vas može imenovati muškarca koji ju je uznemirivao na radnom mjestu." Nekoliko sati kasnije dodala je da joj je Brion rekao: "Imaš velike grudi. Ti si moj tip žene. Od mene ćeš imati orgazme cijelu noć."

Brion tvrdi da nikad nije radio s Muller, da su njegove riječi bile "bezazleno flertanje koje sam jednom rekao na tulumu" i "da sam se u međuvremenu za njih ispričao nakon što me je Muller odbila". 

Dodao je da je kampanja koju je Muller pokrenula na društvenim mrežama njega dovela na loš glas i otežala mu pronalaženje posla. 

Odvjetnik Muller Francis Szpinner izjavio je nakon presude: "Većina muškaraca i žena danas smatra da je upućivanje takvih riječi ženama u bilo kojem kontekstu uvredljivo i žao mi je ako se ne slažete sa mnom."    

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara