Oteti BBC-jev novinar - ubijen?

BBC je danas izdao posebno priopćenje kojim se izražava zabrinutost zbog sudbine svog otetog novinara Alana Johnstona, nakon što je nepoznata palestinska skupina preko faksa objavila da ga je likvidirala.

Skupina koja sebe naziva "Brigada Al Tawhid Al Jihad" - a za koju dosada nitko na Palestinskim teritorijima nije čuo - tvrdi da je 44-godišnji britanski novinar ubijen nakon što nisu ispunjeni njeni zahtjevi kojima su uvjetovali njegovo oslobađanje.

Johnstona su nepoznati napadači oteli 12. ožujka nakon što se s posla vozio kući.

Johnston, koji se BBC-ju priključio 1991. godine, je tijekom karijere izvještavao iz Uzbekistana i Afganistana, a u posljednje tri godine je živio u Gazi, kao jedini zapadni novinar koji na tom palestinskom području ima stalno mjesto boravka.

Otmice zapadnih novinara u Gazi nisu rijetkost, ali su u pravilu bile brzo rješavane, s obzirom da su uglavnom bile financijski motivirane.

Dosada nijedan zapadnjak na palestinskim područjima nije bio tako dugo u zatočeništvu kao Johnston.

U četvrtak su CNN, Sky News, Al-Jazeera i BBC organizirali zajednički program uživo isključivo posvećen Johnstonu i opisivanju problema s kojima se suočavaju novinari koji izvještavaju iz Gaze.

BBC tvrdi da vijest o ubojstvu svog novinara nije potvrđena, ali da "postoje ozbiljni razlozi za zabrinutost".

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara