Oteti "Foxovi" novinari "prešli na islam"

STEVE CENTANNI, 60-godišnji američki TV-reporter i njegov 36-godišnji novozelandski snimatelj Olaf Wiig, oteti 14. kolovoza u Gazi gdje su za "Fox News" pratili izraelsko-palestinski sukob, su se pojavili na novoj video-vrpci za koju se pretpostavlja da su je napravili otmičari.

Iako otmice zapadnih državljana u Gazi nisu rijetkost, njihov motiv je uglavnom financijske prirode, odnosno nastojanje da se siromašnim Palestincima i članovima njihovih obitelji osigura posao u Palestinskoj samoupravi.

Zbog toga se takvi slučajevi relativno brzo rješavaju, a taoci u pravilu budu pušteni u roku od nekoliko sati.

Međutim, u slučaju "Foxovih" novinara se sve više javljaju sumnje da bi motivi mogli biti daleko ozbiljniji. Odgovornost za otmicu je preuzela dosad nepoznata grupa "Brigada svetog Džihada", a kao uvjet za puštanje talaca navela puštanje svih muslimanskih zatvorenika iz američkih zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na snimci se Wiig obraća kameri i navodi kako izraleski helikopteri tipa "Apache" koriste američke projektile "Hellfire" kako bi ubijali stanovnike Gaze.

Uz snimku je priložena i poruka u kojoj se tvrdi da su Centanni i Wiig tijekom zatočeništva prešli na islam.

Nekoliko sati prije toga su vodeći "Hamasovi" i palestinski dužnosnici tvrdili kako su od otmičara primili "garancije" da se s taocima dobro postupa, te da se njihovo puštanje očekuje tijekom današnjeg dana.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara