Otkazan kontroverzni beogradski koncert grupe Kosheen

KONCERT britanske rock-grupe Kosheen u Beogradu, najava čijeg održavanja je izazvala velike kontroverze u srpskoj, ali i svjetskoj javnosti, neće se održati, a sljedećeg tjedna će biti vraćen novac za karte, priopćio je organizator koncerta - agencija "Long Play".

Glavni izvor kontroverze je bila mjesto održavanja - dvorana Posejdon hol u Starom Sajmištu, jednoj od četvrti Novog Beograda. Na tom mjestu je njemačka vojska za vrijeme drugog svjetskog rata i okupacije tadašnje Srbije podigla zloglasni koncentracijski logor. Računa se da je između 1941. i 1944. godine u logoru bilo zatočeno najmanje 100.000, a ubijeno njih 48.000 ljudi, uglavnom beogradskih Židova, Roma, komunista, antifašista te drugih protivnika njemačkog okupatora i nedićevskog kvislinškog režima.

Održavanje koncerta je razbjesnilo malu židovsku zajednicu u Beogradu, uključujući 88-godišnjeg Aleksandra Mošića koji je za nekadašnji "Judenlager Zemlin" rekao kako dobro pamti logor - jedini koji su nacisti sagradili u blizini velikog grada, a koji je, prema njegovim riječima "trebao zastrašivati građane". Njemu i mnogim veteranima antifašističkog pokreta je neshvatljivo da bi se na tom mjestu mogle održavati zabavne priredbe poput rock-koncerta.

Bijesan je i 101-godišnji Mihajlo Berberijan, jedan od rijetkih preživjelih zarobljenika logora,  pogotovo s obzirom da je Posejdon Hol u stvari ništa drugo nego nadogradnja logorske bolnice.

Protiv koncerta se izjasnio i Željko Ožegović, gradonačelnik Novog Beograda, izjavivši za Associated Press kako ga zakonski ne može zabraniti.

Nebojša Krsmanović, glasnogovornik tvrtke u čijem je vlasništvu Posejdon Hol, kaže da su "koncerti najprofitabilnija aktivnost" te da četvrt "mora od nečeg živjeti".

Na kraju je koncert otkazan nakon što je centar "Simon Wiesenthal" iz Jeruzalema zatražio od srpskih vlasti da iskoriste svoj autoritet i otkažu ili premjeste nastup sastava Kosheen sa Starog sajmišta.  Centar "Simon Wiesenthal" je rekao kako održavanje koncerta na Starom sajmištu predstavlja uvredu za žrtve i uspomene na žrtve zloglasnog logora.

Staro Sajmište - prije rata atraktivna poslovna lokacija na kojoj je, između ostalog, prvi put na prostoru bivše Jugoslavije demonstrirana televizija - nakon rata je postala jedno od najzabačenijih i najzapuštenijih dijelova Beograda. Na njoj se čak nije, osim male spomen-ploče, sagradilo išta što bi namjernike podsjećalo na postojanje logora. S vremenom su na tom mjestu živjeli boemski umjetnici, nakon njih narkomani i polusvijet, da bi u posljednje vrijeme postao atraktivan građevinskim poduzetnicima.

Organizatori koncerta su priopćili da je koncert otkazan "pod pritiskom stranih i domaćih medija".

"Nadamo se da ce veliki publicitet koji je prostor Starog sajmišta ovom prilikom dobio, biti iskorišten da se pitanje njegovog uređenja napokon riješi. Žao nam je što je ime i djelo bristolskog sastava Kosheen u medijskim objavama iznoseno u veoma negativnom i netočnom kontekstu", navodi se u priopćenju agencije "Long Play".

R.R.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara