SLUČAJ DUHAČEK

Otkazuju li ministri poslušnost Plenkoviću ili je premijer samo glumio?

Otkazuju li ministri poslušnost Plenkoviću ili je premijer samo glumio?
Foto: Pixsell/Filip Kos/Marin TIroni/Patrik Macek

ČETRNAEST je dana prošlo od policijsko-pravosudnog maltretiranja Indexovog novinara Gordana Duhačeka, a premijer Andrej Plenković, ako mu je vjerovati, još čeka izvještaje ministara unutarnjih poslova Davora Božinovića i pravosuđa Dražena Bošnjakovića.

Što bi s izvještajima, da ih ministri možda ne šalju Hrvatskom poštom pa putuju beskonačno?

Gdje je zapelo, nemamo pojma. Otkazuju li ministri premijeru poslušnost ili mu izvještaje šalju Hrvatskom poštom pa putuju beskonačno?

Tko zna.

Ne oglašavaju se ni oni, a i njih uredno pitamo gdje je zapelo, u čemu je problem i kad će izvještaji.

Glumljenje odlučnosti

Činjenice kažu da je Duhaček uhićen 16. rujna ove godine na zagrebačkom aerodromu. Policija ga je odvela na prekršajni sud gdje je ekspresno osuđen zbog objave na Twitteru u kojoj je policijsku brutalnost komentirao akronimom ACAB. Zbog druge objave – prerade Vile Velebita u Govna Velebita – zasad nije kažnjen.

Kada se pročulo da hrvatska policija po aerodromima uhićuje novinare zbog objava na društvenim mrežama te da se hrvatski suci neobično ponašaju u sudnicama i po sudskim hodnicima te najavljuju zadržavanje u zatvoru autora objava na društvenim mrežama, Plenković i društvo počeli su hiniti odlučnost.

Plenkovićev glasnogovornik nam nakon 13 dana javlja ono što se znalo prvog dana

Od 17. rujna, kada je Plenković prvi put najavio da će tražiti izvještaj od ministara, prošlo je 13 dana muka. Istina, u petak smo od Plenkovićeva glasnogovornika Marka Milića dobili mail u kojem piše ono što znamo –  „predsjednik Vlade zatražio je od ministra unutarnjih poslova i ministra pravosuđa izvještaje o privođenju gospodina Duhačeka. O daljnjem postupanju i sadržaju izvještaja pravodobno ćemo vas izvijestiti“, najavljuje Milić. Ali to ne možemo smatrati konkretnim odgovorom.

Ako je vlada u svemu ovako okretna i poduzetna, možda je bolje da se što prije raspadne.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara