Otkriven kemijski spoj koji sprečava infekciju HIV-om?

AMERIČKI znanstvenici s odsjeka za mikrobiologiju i imunologiju Sveučilišta Vanderbilt otkrili su kemijski spoj koji bi, prema prvim ispitivanjima, mogao značiti preokret u borbi čovječanstva protiv virusa HIV-a, objavio je BBC.

Laboratorijska ispitivanja pokazala su da kemijski spoj nazvan CSA-54 onemogućava virus HIV-a da zarazi zdrave stanice. Utvrđeno je da CSA-54 "napada" virus HIV-a na dosad nezabilježen način - djeluje na membranu virusa i tako mu onemogućava da inficira okolne zdrave stanice.

Britanski znanstvenici koji traže učinkovit način borbe protiv vriusa HIV-a kazali su BBC-u kako su najnovija saznanja njihovih američkih kolega "zanimljiva", ali su odmah dodali kako je potrebno provesti još niz ispitivanja prije nego što se utvrdi prava vrijednost dotične kemikalije.

CSA-54 dolazi iz sintetski proizvedene obitelji kemijskih spojeva pod imenom ceragenini, koji su razvili znanstvenici s odsjeka za kemiju i biokemiju Sveučilišta Brigham Young u SAD-u, a prava na nju polaže tvrtka Ceragenix Pharmaceuticals, koja je financirala istraživanje.

Ceragenini elektrostatski privlače negativno nabijene membrane nekih virusa i bakterija, što je mehanizam ranije opažen u nekim kemikalijama koje koristi imunološki sustav ljudskog tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laboratorijska ispitivanja pokazala su da je CSA-54 uspješno zaustavila infekciju zdravih stanica blokiravši mogućnost virusa HIV-a da interagira sa stanicama. Ohrabruje i podatak da se visoke koncentracije te kemikalije nisu pokazale toksičnima u kontaktu sa stanicama ljudske kože.

"Imamo samo preliminarne rezultate, ali i oni su vrlo obećavajući. No, željeli bismo ih formalno potvrditi prije nego što izađemo s tom informacijom u javnost." - kazao je dr. Derya Unumatz, profesor na odsjeku za mikrobiologiju i imunologiju Sveučilišta Vanderbilt.

"Naročito je važna činjenica da spoj CSA-54 djeluje na membranu virusa, te je vjerojatno da bi mogla biti učinkovita protiv svih tipova virusa HIV-a, neovisno o mutacijama, budući da je membrana virusa uvijek ista." - dodao je dr. Unumatz.

N.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara