Otkriven tajni ugovor: Menadžeri ne bi dobili dionice Podravke

Otkriven tajni ugovor: Menadžeri ne bi dobili dionice Podravke

Tekst: I.Ka.
Foto: Šime Šokota / Cropix

DARKO MARINAC predsjednik Uprave podravke i Milan Horvat kao direktor Fime potpisali su 6. rujna 2007. godine sporazum kojim Fima Podravki osigurava pravo prvokupa njezinih dionica bude li ih ikada prodavala. Taj sporazum cementira obvezu Fime da, ne bude li Merrill Lynchu mogla vratiti 26,7 milijuna eura kredita, za koji je založila 576.880 dionica Podravke i 1500 dionica Fime Ami ltd., svoje tvrtke s Malte te dionice mora prvo ponuditi na prodaju Podravki. Ne Podravkinim menadžerima, nego samoj kompaniji.

“U slučaju nemogućnosti vraćanja kredita Merrill Lynchu od strane Fime moglo bi doći do nekontrolirane prodaje velikog paketa dionica Podravke na burzi, pri čemu bi predmetne dionice mogli steći nepoznati kupci, što nije u interesu Podravke kao najveće hrvatske prehrambene kompanije od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku koja je, preko Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Hrvatskog fonda za privatizaciju i Kapitalnog fonda, najveći dioničar Podravke s preko 25 posto udjela u temeljnom kapitalu”, navodi se kao razlog sporazuma, piše Jutarnji.

Kako ne bi došlo do takvog scenarija, Fima se obvezuje da će dionice Podravke najprije ponuditi na prodaju Podravki te dionice društva Fima Ami ako dođe do prodaje prvo će se ponuditi isto Podravki. Nadalje, dužna je pravodobno izvijestiti Podravku o namjeravanoj prodaji dionica i o uvjetima te prodaje, te ponuditi Podravki da dionice kupi za istu cijenu i po istim uvjetima.

Podravkino pravo prvokupa istječe 2012. godine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podravkino pravo prvokupa traje pet godina, a istječe u rujnu 2012. godine. Sporazum otkriva da je u kupnji 576.880 dionica Podravke, koje je 2006. godine Fima kupila od PBZ-a i Francka, i sama ta brokerska kuća sudjelovala je sa 42,6 milijuna kuna.

Ujedno se i otkriva da je 26,7 milijuna eura kredita, koji je Fima Ami 19. srpnja 2007. uzela od Merrill Lyncha da bi zatvorila ranije obveze za kupnju Podravkinih dionica, ovih dana odjednom narastao na 34,2 milijuna eura Podravkine obveze. Naime, kad se iznos Fimina angažiranog kapitala i troškovi kredita pribroje glavnici od 26,7 milijuna eura, koliko je Fima Ami 19. srpnja 2007. uzela od Merrill Lyncha da bi zatvorila ranije obveze za kupnju Podravkinih dionica, dobiva se iznos od otprilike 34 milijuna eura.

Prema tom sporazumu padaju u vodu sve optužbe da su Darko Marinac, Zdravko Šestak, Saša Romac i Josip Pavlović, uz niže menadžere, htjeli preuzeti kompaniju, a da su im u tome svesrdno pomagali Milan Horvat i Srđan Mladinić. Nepuna dva mjeseca potpisnici sporazuma dobili su kredit od Merrill Lyncha za plaćanje Podravkinih dionica, a banka je u zalog uzela upravo dionice Podravke.

Na dan 19. srpnja 2007. godine, kad je odobren kredit, jedna je dionica stajala 570 kuna, što znači da je tih 576.880 dionica u tom trenutku vrijedilo oko 45 milijuna eura, znatno više od danog kredita. Na dan potpisivanja sporazuma, 6. rujna, dionica vrijedi 527,5 kuna. To je i dalje oko 42 milijuna eura, više od iznosa kredita, ali manje nego što su vrijedile dva mjeseca ranije. Dionice iz dana u dan vrijede sve manje, a pad se nastavlja do trenutka dok Podravka nije prvi put morala “utrčati” s 110 milijuna kuna dodatnog novca jer vrijednost dionica nije više pokrivala dug.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara