Otkriveno podrijetlo AIDS-a

Otkriveno podrijetlo AIDS-a
"PREDAK" virusa koji uzrokuje AIDS otkriven je u dva soja virusa pronađena kod afričkih majmuna, tvrde američki i britanski znanstvenici.

Virusi su vjerojatno prešli na čimpanze koje su jele zaraženo majmunsko meso, tvrde istraživači.

Prijašnja su istraživanja pokazala da HIV1 - virus koji uzrokuje najčešći oblik AIDS-a kod ljudi - potječe od majmunskog virusa imunodeficijencije (SIV) koji je pronađen kod čimpanza. Međutim, kako su čimpanze dobile SIV dosad nije bilo poznato.

Američki i britanski istraživači analizirali su genetski uzorak nekoliko sojeva SIV-a kod afričkih majmuna i zaključili da je tip SIV-a koji je pronađen kod afričkih čimpanzi kombinacija najmanje dvaju sojeva pronađenih kod mangabija i drugih vrsta pravih zamoraca iz južne Afrike.

Taj oblik SIV-a proširio se i na ljude u početku epidemije HIV1 koja je do sada odnijela milijune života, tvrde znanstvenici.

"Rekombiniranje tih majmunskih virusa dogodilo se kod čimpanzi, a one su to prenijele na ljude u najmanje tri slučaja", tvrdi Frederic Bibollet Ruche, virolog sa sveučilišta u Alabami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Prijenos s čimpanzi na ljude dogodio se vjerojatno prije 1930. godine", dodao je.

Bibollet Ruche misli da su tri tipa virusa HIV1 nazvani M, N i O vjerojatno preneseni s čimpanzi na ljude prije više desetljeća. Poznato je da je drugi tip AIDS-a - HIV2 - prenesen s mangabija iz zapadne Afrike izravno bez "posredovanja" čimpanzi.

Virusi su se vjerojatno širili s vrste na vrstu kada su čimpanze jele majmunsko meso, a lovci u Africi čimpanzino meso. "Poznato je da čimpanze jedu meso svih majmuna koje mogu uloviti", rekao je Bibollet Ruche.

Ljudi, upozorava Bibollet Ruche, ne bi smjeli loviti i jesti majmune jer tako dolaze u dodir s novim oblikom HIV-a.

Bibollet Ruche kaže da su genetske studije pokazale kako su niži majmuni zaraženi SIV-om prije 100.000 godina.

(Hina) bis dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara