Otvoren stečaj Fimi medije, fime koja je postala sinonim HDZ-ove pljačke

Otvoren stečaj Fimi medije, fime koja je postala sinonim HDZ-ove pljačke

Foto: Pixsell/Sanjin Strukić 

TRGOVAČKI sud u Zagrebu otvorio je stečajni postupak nad tvrtkom Fimi media, marketinškom agencijom koja je postala sinonim političke korupcije u Hrvatskoj nakon optužbi da se preko nje, u vrijeme bivšeg premijera Ive Sanadera, punio HDZ-ov crni fond, ali i džepovi stranačkih dužnosnika.
 
Kada su u ožujku 2014. Sanader i njegova bivša stranka nepravomoćno osuđeni za korupciju u slučaju Fimi media, istoimena marketinška agencija u vlasništvu Nevenke Jurak ukinuta je kao pravna osoba. No, kako je tu presudu srušio Vrhovni sud, Fimi medija je "preživjela" pa joj se sudi u ponovljenom postupku na zagrebačkom Županijskom sudu, zajedno s Nevenkom Jurak, Sanaderom, HDZ-om i ostalima.
 
Imenovan stečajni upravitelj Fimi medije
 
U najnovijem rješenju Trgovačkog suda imenovan je stečajni upravitelj Fimi medije, ali je i za 11. travnja zakazao ročište na kojem bi se Nevenka Jurak kao zastupnica te tvrtke, ali i vjerovnici Fimi medije, zbog milijunskog duga, trebali očitovati o uvjetima za otvaranje stečajnog postupka.
 
Odluka Trgovačkog suda uslijedila je nakon prijedloga Financijske agencije (Fina) iz ožujka 2016. kojim se predlaže "otvaranje stečajnog postupka zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 1842 dana i u ukupnom iznosu od 8,45 milijuna kuna".
 
Kako se navodi u prijedlogu Fine, Fimi media ima samo jednog zaposlenika i u Sberbanci oročen novac na dva računa. Osim toga, u prijedlogu za otvaranje stečaja stoji da Fina ne raspolaže drugim podacima o imovini tog dužnika.
 
Jurak navela postojanje stečajnog razloga
 
S druge strane, Nevenka Jurak je na ročištu u prethodnom postupku priznala postojanje stečajnog razloga - nesposobnost za plaćanje, te je navela da Fimi media ima imovinu i to potraživanje temeljem pravomoćne i ovršne presude Trgovačkog suda u Bjelovaru u iznosu od oko 310.000 kuna čime se mogu i namiriti troškovi stečajnog postupka.
 
Fimi media kao društvo s ograničenom odgovornošću za marketing, trgovinu i usluge osnovana je u siječnju 2001. s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, a kao osnivač i direktor u sudskom registru navedena je Nevenka Jurak. Prema posljednjim podacima predanima 2012., Fimi media je u toj godini imala samo 39.699 kuna prihoda i gubitak od 355.115 kuna.
 
Prema presudi iz 2014. koja nije potvrđena, Fimi media je državi trebala vratiti čak 11 milijuna kuna imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara