Otvorena prva katolička crkva na Kubi nakon 60 godina

Otvorena prva katolička crkva na Kubi nakon 60 godina
Papa Franjo i Raul Castro na Kubi 2015. Foto: Epa

U SUBOTU je svoja vrata otvorila prva rimokatolička crkva izgrađena od razdoblja Kubanske revolucije 1959. godine, javlja CNN.

"Sada kada je dovršena, čini mi se kao da smo ugledali svjetlo dana”, rekao je svećenik Cirilo Castro koji je nadzirao izgradnju crkve. "Znali smo da će se to dogoditi jednog dana."

Zabrana gradnje crkava

Odmah nakon što je Fidel Castro došao na vlast 1959. godine, krenuo je na rušenje institucionalne religije. Katoličku crkvu je doživljavao kao posebno opasnu prijetnju njegovoj zamisli Kube kao ateističke države.

Tijekom revolucije zatvorene su sve župne škole, a svećenici su poslani u kampove za preodgoj.

No nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine Fidel Castro pokušao je ublažiti izolaciju pod kojom se našla Kuba pozvavši u goste papu Ivana Pavla II. Božić je nakon toga ponovno proglašen praznikom na Kubi, a religiozne osobe rekle su kako se više ne plaše govoriti otvoreno o svojoj vjeri.

To da je komunistička vlast dopustila izgradnju katoličke crkve predstavlja novu prekretnicu u razvoju odnosa između države i organizirane religije.

Kako je sve počelo

2014. godine kubanski predsjednik Raul Castro javno se zahvalio papi Franji za pomoć pri tajnim pregovorima koji su doveli do obnove diplomatskih odnosa sa Sjedinjenim Državama.

Ubrzo nakon toga počela je gradnja crkve u gradu Sandinu.

Katolička crkva St. Lawrence u gradu Tampi, koji nakon Miamija ima najveću zajednicu Kubanaca na Floridi, prikupila je gotovo 100.000 dolara za izgradnju nove crkve.

"U Sjedinjenim Državama s 90.000 dolara ne možete učiniti ništa. No na Kubi možete s tim novcem izgraditi crkvu“, rekao je svećenik Ramón Hernandez koji je napustio Kubu i preselio se u Tampu 1980-ih, ali se sada vratio na Kubu kako bi nazočio otvaranju nove crkve.

Prvo u garaži, a sada u crkvi

Kad je CNN 2015. godine posjetio Sandino, katolici su držali misu u preuređenoj garaži u koju se moglo smjestiti samo nekoliko desetaka ljudi i u kojoj nije bilo ni ventilatora.

U subotu, neposredno prije početka prve mise, u crkvu su stigli državni zaposlenici kako bi u nju uveli internetsku vezu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara