VIDEO Otvorena prva trgovina bez prodavača i redova za plaćanje

VIDEO Otvorena prva trgovina bez prodavača i redova za plaćanje

Screenshot: YouTube/CNET

U PONEDJELJAK je u američkom gradu Seattleu otvorena prva trgovina bez prodavača i redova za plaćanje kupljenog. Radi se o trgovini Amazon Go, koju su proteklu godinu testirali zaposlenici Amazona, a danas je otvorena za javnost.

Kako javlja BBC, novootvorena Amazonova trgovina koristi niz kamera montiranih na stropu koje identificiraju svakog kupca te prepoznaju artikle koje biraju, čime se eliminira potreba za posebnim očitavanjem i naplatom odabranih artikala na kasi.Svi artikli s kojima kupac napusti trgovinu automatski se naplaćuju, a tereti se kreditna kartica kupaca, koji se pri ulasku u trgovinu moraju prijaviti skeniranjem svoje Amazon GO aplikacije na pametnom telefonu.

Senzori na policama dodaju artikle na račun kako ih kupci uzimaju, odnosno brišu ih u slučaju vraćanja artikla na police.

Trgovine bez prodavača godinu dana testirali Amazonovi radnici


Koncept trgovine bez prodavača i redova za čekanje na naplatu pokrenut je u prosincu 2016. godine, ali su Amazonovu trgovinu u Seattleu dosad koristili samo zaposlenici Amazona kako bi se uvjerili da sustav zaista funkcionira, javlja BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Očekivalo se da će trgovina za javnost biti otvorena i ranije, a do odgode je došlo jer je sustav imao problema s identifikacijom kupaca koji imaju slične tipove tijela, odnosno s djecom koja su vraćala artikle na pogrešna mjesta na policama.

Revolucija u maloprodaji


Radi se o svojevrsnoj revoluciji u maloprodaji s obzirom na to da je opće poznato da se kupci vraćaju u trgovine u kojima kupovinu mogu obaviti brzo i učinkovito.

BBC navodi kako će izbjegavanje dugih redova za naplatu svakom maloprodajnom lancu dati veliku prednost pred konkurencijom. Ne treba zaboraviti ni na činjenicu da se, logično, u takvim trgovinama ne moraju zapošljavati prodavači, što čini dodatnu uštedu maloprodajnom lancu.

Brian Olsavsky, direktor Amazona za financije, nedavno je otkrio kako u periodu koji dolazi planiraju otvoriti cijeli niz ovakvih trgovina.

U Hrvatskoj ima više od 20,000 nezaposlenih trgovaca

Na drugom kraju svijeta, u Hrvatskoj, javni obrazovni sustav i dalje školuje blagajnice i blagajnike, odnosno, službeno - trgovkinje i trgovce. Godišnje ih proizvodemo više od dvjesto iako se njihov broj na burzi rada broji u desecima tisuća.

U službenom biltenu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u Hrvatskoj je nezaposleno oko 20.000 trgovaca.

Osim Amazona, sve više različitih objekata uvodi automate za plaćanje. Čak i u Hrvatskoj oni koji ne žele naručiti kartu za kino preko interneta, danas to mogu napraviti na samoposlužnim aparatima, bez kontakta s prodavačem. Isto vrijedi i za lanac brze hrane McDonalds u kojem hranu također možete naručiti i platiti na samoposlužnim blagajnama, kao i u brojnim trgovačkom lancima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara