Otvorene ponude za privatizaciju treće mreže HTV-a

VIJEĆE za radio i televiziju otvorilo je danas ponude sedam tvrtki koje su se javile na natječaj za nacionalnu televizijsku koncesiju, odnosno za privatizaciju treće mreže HTVa.

Na sjednici Vijeća otvorene su ponude "TV Moslavine" (Kutina), tvrtke "HMTM", "Medijske kuće", tvrtke "Fina Mur", "UCD Distribucije", "Rovite" (Rovinj) i zagrebačke tvrtke "RTL".

Vijeće za Radio i televiziju o dodjeljivanju nacionalne televizijske koncesije prema zakonskim bi odredbama trebalo odlučiti do listopada ove godine.

Jedina tvrtka koja se javila na natječaj za koncesiju, a već se bavi proizvodnjom televizijskog programa je "TV Moslavina", vlasnik kutinske regionalne televizije "NET".

Iza većine ostalih ponuđača stoje strani ulagači, iako su sve prijavljene tvrtke registrirane u Hrvatskoj.

Iz uvida u sudski registar vidljivo je da iza tvrtke "HMTM" stoje mađarski poslovnjaci Gyoergy Habsburg i Robert Prokopp, dok je kao osnivač "Medijske kuće" navedena nizozemska medijska tvrtka "CME". To je poduzeće već prisutno na televizijskoj sceni susjednih tranzicijskih zemalja, a u Sloveniji je osnovalo TV postaje "POP TV" i "A Kanal".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večernji list, skandinavska medijska kuća "SBS", Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatska glazbena unija i tvrtka Intel udružile su kapital i osnovale poduzeće "Fina Mur", koje će, kako je najavljeno, ukoliko dobije koncesiju osnovati televizijski program pod imenom "Kanal 3".

"CTV" bi bio naziv televizijske postaje koju bi, ukoliko dobije koncesiju, osnovala tvrtka "Rovita", iza koje uz Tvornicu duhana Rovinj i Hrvatski telekom stoji i jedna od najmoćnijih svjetskih medijskih kompanija - "News Corporation" Ruperta Murdocka.

Mediji su posljednjih dana nagađali da bi upravo toj tvrtki mogla biti dodijeljena koncesija, a da joj je najžešći oponent zagrebačka tvrtka poznatog imena - RTL, u koju su uz istoimenu njemačku televizijsku kuću uključene hrvatske tvrtke Agrokor, Podravka, Atlantic grupa, HVB/Splitska banka i Pinta TV.

Vijeće za radio i televiziju najavilo je da će 12. lipnja svim ponuđačima omogućiti prezentaciju svojih projekata, u trajanju od 20 minuta.

Natječaj za televizijsku koncesiju na državnoj razini, koju sada koristi treći program HTV-a, raspisan je u prosincu prošle godine. Iako je od raspisivanja natječaja pokrenuta promjena zakona o elektroničkim medijima, koji će ubuduće uređivati i dodjelu koncesija za radijski i televizijski program ovaj će se natječaj, potvrđeno je iz Vlade, održati po pravilima postojećeg Zakona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara