"Otvoreno"o Račanu sve najbolje

VEČERAŠNJA izvanredna emisija "Otvoreno" na Hrvatskoj radioteleviziji posvećena životu, liku i djelu jutros preminulog premijera Ivice Račana je pokazala da se i hrvatskim političarima zna nekada dogoditi da budu dostojni onih visokih, europskih, pa i onih elementarnih ljudskih standarda u koje se toliko vole zaklinjati.

Visoke standarde je pokazao i voditelj Mislav Bago, isti onaj koji je u tom studiju samo prije nekoliko mjeseci Ivici Račanu prilikom intervjua priredio neke od najneugodnijih trenutaka u životu. Danas je, isto kao i tada, bio sasvim na visini zadatka i bivšem premijeru i SDP-ovom čelniku odao počast na primjeren i dostojanstven način.

U studiju, a i van studija, je okupljen veliki broj gostiju - možda najveći otkako se emitira "Otvoreno" - ali je to i bilo za očekivati, ne samo zbog prigode, nego i zbog skoro dva desetljeća u kojima je imao ključnu ulogu u političkim zbivanjima. O ta dva desetljeća, kao i liku i djelu pokojnog socijaldemokratskog čelnika, teško je donijeti nekakav konačan sud, a u ovom trenutku za to vjerojatno nije ni vrijeme.

Okupljeni sudionici "Otvorenog" - njegovi suradnici, prijatelji, ali i politički neistomišljenici i suparnici - su se držali lijepih običaja i one dobre stare latinske poslovice da se o mrtvima govori sve najbolje. Tako su čak i oni koji su ne tako davno Ivicu Račana bili demonizirali danas isticali njegovu pozitivnu ulogu u burnim događajima 1990. godine - od napuštanja 14. kongresa SKJ, raspisivanja višestranačkih izbora i, konačno,  mirne i uredne predaje vlasti.

Drugi su, pak, daleko više isticali Račanovu ulogu u izborima 2000. godine, kada je upravo pod njegovim vodstvom izvedena tzv. druga tranzicija - odnosno Hrvatska napravila novi, po neke i daleko važniji iskorak prema stvaranju istinski demokratskog društva po europskim standardima

Međutim, u toj emisiji, iako se na trenutke moglo primijetiti natruhe sitnog politikantstva, nisu bili toliko važne nekakve povijesne ocjene o Ivici Račanu, odnosno odgovor na pitanje da li bi Hrvatskoj danas bilo bolje ili lošije da je 1990. ili 2000. godine postupao drukčije. Ono što je bilo daleko važnije bila je slika koja se stvorila o Ivici Račanu, slika koju hrvatska javnost svih godina nije vidjela ili nije htjela vidjeti.

Račan prikazan večeras u "Otvorenom" nije bio grandiozna povijesna ličnost kojoj se dižu spomenici od stotinu metara visine, citiraju pjesme u učionicama ili o čijim je odlukama ovisi život ili smrt milijuna ljudi. Umjesto toga se vidjela slika jednog skromnog, tihog, nenametljivog, običnog, ali - što je u svemu najvažnije - dobrog čovjeka.

Samo zbog ovog, jednog od rijetkih primjera kada se u Hrvatskoj riječi "dobrota" i "političar" mogu staviti u istu rečenicu, Ivica Račan će nedostajati mnogima, a ne samo onima su ga se danas prisjećali u studiju.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara