Ova fotografija dokazuje: Žene bi mogle uništiti Trumpa

Ova fotografija dokazuje: Žene bi mogle uništiti Trumpa
Screenshot: Američki senat

BRETT Kavanaugh, Trumpov kandidat za suca Vrhovnog suda SAD-a - što je možda i najbitnija funkcija koju predsjednik SAD-a može popuniti - svjedočio je jučer pred Senatskim odborom za pravosuđe. Istog dana svjedočila je i žena koja ga optužuje za pokušaj silovanja prije 36 godina, profesorica Christine Blasey Ford.

>> Dramatično saslušanje žene koja optužuje Trumpova čovjeka za seksualni napad

>> Trump i dalje vjeruje u Kavanaugha, unatoč optužbama za seksualno zlostavljanje

U zaista dramatičnom i emotivnom svjedočenju Ford je na rubu suza prepričala mučni događaj s kućne zabave iz srednjoškolskih dana koja joj je ostavila traume do danas. Kavanaugh je u svom svjedočenju, također na trenutke susprežući suze, ali i očiti bijes i ogorčenost, odlučno poricao da je ikad ikoga silovao ili seksualno napastovao. 

Svjedočenje je imalo nekoliko zaista potresnih trenutaka, poput onog u kojem Ford prepričava kako joj se Kavanaugh, dok je ležao na njoj i pokušavao joj skinuti odjeću, smijao zajedno sa svojim školskim prijateljem Markom Judgeom, koji je bio s njima u sobi. 

Kavanaugh se predstavljao kao prava žrtva 

No Kavanaugh se u svom svjedočenju predstavljao kao prava žrtva ovog procesa, tvrdeći da su njegova obitelj i njegovo "dobro ime" uništeni zbog neutemeljenih i politički motiviranih optužbi od strane oporbene Demokratske stranke.

Ipak, nije krivio samu Ford, već je ponudio objašnjenje da je ona možda zaista napadnuta, ali je zamijenila njega s pravim napadačem. "Ne želim ništa loše dr. Ford ni njenoj obitelji. Neku večer (moja supruga) Ashley i (moja kći) Lisa pomolile su se, a mala Lisa, koja ima 10 godina, rekla je Ashley: 'Trebali bismo se pomoliti za ženu (Ford)'", rekao je potreseni Kavanaugh.

>> Trumpa bi moglo srušiti njegovo ponašanje prema ženama, a ne Rusija

No jedna je slika iz Kavanaughova svjedočenja bila posebno upečatljiva, pa i simbolična. Na njoj se Kavanaugh s bijesnim izrazom lica obraća senatorima, dok ga žene koje sjede u prvim redovima iza i oko njega gledaju s, kako se čini, mješavinom nelagode, nevjerice i zgađenosti.

Egipatsko-američka feministička i sekularna aktivistkinja Mona Eltahawy objavila je tu fotografiju na Twitteru uz znakoviti komentar: "Bjelačka nadmoć + patrijarhat + bogatstvo = Kavanaughovo saslušanje". 

 

 

Odraz šire ženske reakcije na mučno saslušanje

Moguće je, naravno, da Eltahawy iščitava previše iz ove gotovo filmske slike - na kraju krajeva, jedna od žena na njoj je Kavanaughova supruga Ashley, koja i dalje javno stoji čvrsto uz njega i odbija vjerovati u optužbe sada već triju žena na njegov račun.

Ali u svakom slučaju, slika je samo odraz reakcije velikog broja Amerikanki na ovaj slučaj. Kao što su brojni korisnici društvenih mreža jučer objavljivali, žene su diljem Amerike pozorno pratile saslušanje, bilo u avionima, barovima u kojima se obično gledaju sportske utakmice, na fakultetima, u metrou ili na mobitelima u šetnji. I mnoge od njih su pritom imale suze u očima.

 

 

 

 

 

I Trumpa su žene optužile za seksualno napastovanje

Nije pretjerana spekulacija zaključiti da su mnoge od njih bile tako pogođene svjedočenjem profesorice Ford, koja je navodno šokirala i samog Trumpa svojom uvjerljivošću, zato što su se mogle povezati s njim - jer su i same bile žrtve seksualnog napastovanja nekad u životu. 

A to je faktor koji Trump, kojeg je i samog barem 15 žena optužilo za napastovanje i koji i dalje bezrezervno stoji iza Kavanaugha, kao i njegovi republikanci, podcjenjuju na vlastiti rizik. Posljedice bi se mogle osjetiti već u izborima za Kongres i Senat idućeg mjeseca - ali možda i u današnjem glasanju za Kavanaughov ulazak u Vrhovni sud.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara