Ovaj vikinški kamen veliki je misterij povjesničarima, sad je to možda riješeno

Ovaj vikinški kamen veliki je misterij povjesničarima, sad je to možda riješeno
Screenshot: YouTube

NA KAMENOM spomeniku golemih razmjera koji datira još iz 9. stoljeća uklesane su rune, čije značenje sve do sada nitko nije mogao protumačiti.

Kameni spomenik golemih razmjera podignut tijekom 9. stoljeća najvjerojatnije je tvorevina Vikinga. Oni su s njim izrazili svoj strah od mogućeg ponovnog dolaska hladne klimatske promjene, koja je već opustošila regiju 300 godina ranije, pokazuje nova studija.

Runama ispisan kamen Rok je pet tona teška granitna ploča visine od 2,5 metra. Sa svojih 28 redova zagonetnih poruka koje aludiraju na nordijsku mitologiju, najveći je na svijetu poznati runski ispis isklesan u kamenu. Usprkos stoljetnoj starosti, gotovo svaka od 700 runa je i dalje dovoljno čitljiva.

Dok se znanstvenici, načelno, slažu oko toga kako čitati ove ispise, točno značenje pojedinačnih slovnih karaktera kao i čitavih odlomaka tajnovitog sadržaja, i dalje ostaje nedokučivo.

Interdisciplinarno istraživanje, provedeno od strane znanstvenika sa švedskih sveučilišta, kao zaključak ponudilo je objašnjenje da poruke isklesane u kamenu, s jedne strane izražavaju neutješnost zbog smrti sina, a s druge, strahovanje zbog nadolazećeg ledenog vala.

Hladne klimatske promjene

Ova studija bazirana je na arheološkim istraživanjima o klimatskoj katastrofi koja je pogodila Skandinaviju u razdoblju od 536. do 550. godine. Serija vulkanskih erupcija, koja je tome prethodila, dovela je do naglog snižavanja temperature uzrokujući uništenje usjeva, glad i masovno umiranje te je populacija skandinavske regije, nakon ove pošasti, praktično prepolovljena.

"Ključ za rješavanje isklesanih zagonetki bio je u interdisciplinarnom pristupu. Bez stručnjaka za dešifriranje teksta, arheologa, povjesničara religije, runologa, bilo bi nemoguće riješiti zagonetke s Rok kamene ploče", kaže Per Holmberg, profesor sa Sveučilišta u Gothenburgu i voditelj ovog istraživanja.

Dolazak Ragnaroka

Društveno ekonomska situacija u regiji išla je u pravcu oporavka u vrijeme kada je Rok nastao, ali kolektivno sjećanje na ekstremnu hladnoću pratilo je i sljedeće generacije Skandinavaca.

Znanstvenici su tijekom istraživanja zabilježili i druge neobične pojave, prenosi CNN.

"Prije nego što je Rok podignut, brojni događaji koji su tome prethodili mogli su djelovati prilično zloslutno", kaže Bo Graslund, profesor arheologije na Sveučilištu u Uppsali i jedan od autora studije.

"Strašna oluja protutnjala je nebom obojivši ga u crveno, usjevi su uvenuli od iznimno hladnog ljeta, a pomračenje Sunca dogodilo se odmah nakon njegovog izlaska", pojašnjava on. Bilo koji od ovih čudnih događaja bio je dovoljan da izazove strah od još jednog "Fimbulwintera", odnosno "Velike zime" iz nordijske mitologije, koja označava početak Ragnaroka ili kraja svijeta", zaključuje Graslund.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara