"Ovakva situacija HDZ-u može samo koristiti"

UGLEDNI politički analitičar Davor Gjenero prokomentirao je u razgovoru za Index privremeno povlačenje predsjednika HDZ-a Ive Sanadera iz kampanje te ocijenio kako "to stranci može samo koristiti", a kako bi "bilo kakvo drugo ponašanje bilo ljudski neprihvatljivo".

"Mislim da to što je netko kandidat za premijera i predsjednik jedne od vodećih stranaka, ne znači da nema pravo na privatnost u teškim trenucima. Sasvim je normalno da se Sanader privremeno povuče i da obiteljske okolnosti pretpostavi političkim interesima, i s ljudske pozicije i sa svjetonazorske  jer pripada demokršćanskoj opciji. Sanaderova je odluka u skladu s ljudskim razumom i konzistentna s temeljnim demokršćanskim nazorom. Bilo kakvo drugo ponašanje bilo bi ljudski neprihvatljivo", smatra Gjenero.

"Jasno je da u ovakvoj situaciji sučeljavanje nije moguće  jer bi aktualni premijer u tom slučaju bio doveden u neravnopravan položaj", ocijenio je Gjenero, dodajući kako "kampanja, sama po sebi, ne znači pridobivanje novih glasača  i preotimanje glasača drugim političkim opcijama, već služi da se svoje birače motivira da izađu na izbore".

"Ovakve obiteljski neugodne situacije mogu uzrokovati porast simpatija među HDZ-ovim biračima", rekao je Gjenero. Prema njegovom mišljenju, "ovakva situacija može stranci samo koristiti", a mogla bi, u nastavku kampanje, dovesti do toga da se dvije vodeće stranke konačno "prestanu baviti međusobnim predbacivanjima i više govore o svojim vlastitim programima".

I.M.
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara