Ovo će zvučati suludo, ali čini se da postoji još jedan kontinent

Ovo će zvučati suludo, ali čini se da postoji još jedan kontinent

Screenshot: Google Maps

NOVI Zeland, prvi susjed velike Australije, nalazi se na ogromnom kontitentu, kažu znanstvenici. Njemu u čast, znanstvenici su cijeli taj (novi) kontinent nazvali Zelandija.

Uskoro će si Novi Zeland i Australija moći dati malo više prostora. Ispostavilo se da se nalaze na različitim kontinentima, primjećuje CNN u svom članku na ovu temu.

Novi Zeland nalazi se na zemljanoj masi površine 1,8 milijuna četvornih milja. Novi teritorij također uključuje Novu Kaledoniju te još nekoliko teritorija i otočnih skupina.

Ideja o postojanju još jednog kontinetna na ovom području postoji još od 1995. Tada je geofizičar Bruce Luyendyk skovao termin Zelandija.

Temeljita istraživanja kroz zadnjih deset godina pokazala su da se ovdje ne radi samo o skupini otoka i kopnenim fragmentima, nego da tu postoji dovoljno velika i razdvojena kontinentalna kora da se bi se teritorij mogao smatrati zasebnim kontinentom.

Prethodno su Novi Zeland i Nova Kaledonija skupa s Australijom nosili nadimak Australoazija.

I dok će većina pomisliti da je ovo osmi kontinent, geolozi često smatraju da su Europa i Azija jedan kontinent poznat kao Euroazija.

Ovo otkriće je objavljeno samo tjedan nakon što su znanstvenici otkrili izgubljeni kontinent pod Indijskim oceanom.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara