Ovo je nova hrvatska Vlada! Pročitajte njihova obećanja!

Foto: Facebook/Vlada.hr

ZORAN MILANOVIĆ, najmlađi hrvatski premijer, predstavio je u Saboru svoju vladu kojoj je oko 14.40 sati Sabor izglasao povjerenje. 89 saborskih zastupnika bilo je za, 28 protiv a 18 zastupnika bila je suzdržano.

Već su krenula čestitanja, a Špremu su dovikivali: Prisega! Skoro je zaboravio pa je kazao kako prvo ide svečana prisega a onda čestitanje.  "Prisežem da ću dužnost člana Vlade savjesno i časno obnašati, poštivati Ustav, zakone i pravni poredak, te se zalagati za svekoliki napredak Republike Hrvatske.", pročitao je Šprem a zatim su članovi Vlade morali reći "Prisežem".

Pogledajte novu Vladu, a program koji namjeravaju provesti u iduće četiri godine pročitajte OVDJE

Premijer - Zoran Milanović

Zoran Milanović rođen je u Zagrebu, 30. listopada 1966. godine. Djetinjstvo provodi u starom Trnju, za nekadašnji Zagreb tipičnoj radničkoj četvrti malih obiteljskih kuća. Poslije srednje škole za upravu i pravosuđe, Milanović završava Pravni fakultet kao izvrstan student i dobitnik rektorove nagrade. Zapošljava se najprije na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a zatim, 1993. u Ministarstvu vanjskih poslova. Godinu dana kasnije odlazi u mirovnu misiju OESS-a u ratni Azerbejdžan, u okupirani Nagorno Karabah. Savjetnikom u hrvatskoj misiji pri Europskoj Uniji i NATO-u u Bruxellesu postaje 1996. godine, a dvije godine kasnije na tamošnjem sveučilištu završava poslijediplomski studij prava Europske Unije.

Kao član SDP-a, 2004. godine stavlja svoj mandat pomoćnika ministra vanjskih poslova na raspolaganje i dolazi u središnjicu SDP-a za člana novoosnovanog Izvršnog odbora i međunarodnog tajnika s posebnim zaduženjem održavanja kontakata s drugim političkim strankama. Početkom rujna 2006. godine izabran je za koordinatora rada SDP-a u četvrtoj izbornoj jedinici. Za predsjednika SDP-a izabran je na Desetoj izvanrednoj izbornoj konvenciji stranke 2. lipnja 2007. godine u Zagrebu.

Potpredsjednici: Radimir Čačić, Milanka Opačić i Neven Mimica - potpredsjednik vlade za vanjske i unutarnje poslove.

Neven Mimica

Rođen je 1953. u Splitu. Oženjen je i otac dvoje djece. Diplomirao je 1976. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, na smjeru vanjska trgovina. Na istom je fakultetu magistrirao 1987. Član je SDP-a od 2004. Bio je pomoćnik ministra gospodarstva za međunarodne ekonomske odnose od 1997. do 2000., kada postaje zamjenik ministra gospodarstva i glavni pregovarač RH s Europskom unijom. Od 2001. do 2003. bio je ministar za europske integracije. Bogatu diplomatsku karijeru ostvario je u veleposlanstvima u Kairu i Ankari. Objavio je više znanstvenih i stručnih radova iz područja europskih integracija i međunarodnih gospodarskih odnosa. Član je Međunarodne komisije za Balkan. Govori engleski, njemački i francuski jezik.

Ministarstvo gospodarstva - Radimir Čačić

Rođen je 1949. godine u Zagrebu. Gimnaziju i Arhitektonski fakultetzavršio je u Zagrebu, dok ga je poslijediplomski program odveo na J. F. Kennedy School of Government, na Harvard University. 1978. godine formira tvrtku CONING, kojoj je glavni direktor, i zajedno s menadžmentom, pretežni vlasnik do 2000. godine. Predavao je, kao vanjski predavač, na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te na poslovnoj školi osnovanoj s Harvard Business School. U dva mandata bio predsjednik udruženja projektnih i konzalting organizacija Hrvatske, a početkom 1990. godine i jedan od osnivača tvrtke ZAGAL danas CROATIA AIRLINES-a.

Ministarstvo socijalne politike i mladih - Milanka Opačić

Rođena 1968. godine u Zagrebu, gdje je diplomirala na Fakultetu političkih znanosti.

Za zastupnicu u Hrvatskom saboru izabrana 1992., 2000. i 2003. godine. Na parlamentarnim izborima 2007. ponovno postaje saborskom zastupnicom i potpredsjednicom Kluba zastupnika SDP-a. Predsjednica je saborskog Odbora za obitelj, mladež i šport.  Članicom Direkcije SDP-a izabrana 1992. godine, potom je u dva mandata bila potpredsjednica Glavnog odbora SDP-a.  Na 11. Konvenciji SDP-a 2008. izabrana je po drugi puta za potpredsjednicu SDP-a.

Članica Udruge "Hrabri telefon" - udruge za zlostavljanu i zanemarenu djecu.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU -  Branko Grčić

Rođen je 1964. godine u Kninu. Oženjen je i otac dvoje djece. Diplomirao je 1987. na Ekonomskom fakultetu u Splitu, 1990. je magistrirao, a šest godina poslije i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Član je SDP-a od 1999. godine, političko mu djelovanje usmjereno je na područje gospodarstva. Prije politike radio je na Ekonomskom fakultetu u Splitu, od mladog istraživača 1987., potom asistenta, docenta, izvanrednog profesora do redovitog profesora u trajnom zvanju, što je postao 2010. Objavio je više od šezdeset znanstvenih i stručnih radova u zemlji i inozemstvu, osobito iz područja makroekonomije i regionalne ekonomije. Govori engleski jezik, hobiji su mu tenis i glazba.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova - Vesna Pusić (HNS)

Rođena je 1953. u Zagrebu, gdje je završila studij sociologije i filozofije, a sociologiju je doktorirala na Filozofskom fakultetu, na kojem i predaje. Autorica je više sveučilišnih udžbenika i knjiga. U Sabor je prvi put izabrana 2000., a te je godine i predsjednica HNS-a, što ostaje do 2008. U Saboru je bila predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju RH Europskoj uniji te predsjednica Kluba zastupnika HNS-a. Potpredsjednica je Sabora od 2003. do 2007. Od 2006. potpredsjednica je Europske liberalne i reformističke stranke, 2009. bila je kandidatkinja na predsjedničkim izborima u RH. Udana je za litavskog poduzetnika Jurgiusa Oniunasa s kojim ima kćer Dainu, studenticu filmske režije.

Ministarstvo unutarnjih poslova - Ranko Ostojić (SDP)

Rođen je 1960. u Splitu, oženjen je, otac dvojice sinova, dragovoljac Domovinskog rata. Godine 1988. diplomirao je na Pravnom fakultetu u Splitu, 1987. završio je Visoku narodnu školu u Trondheimu u Norveškoj, a 1981. Centar za odgoj i obrazovanje u umjetnosti i kulturi u Splitu, smjer novinski izvjestitelj. Od 2007. zastupnik je u Hrvatskom saboru, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, član Odbora za ratne veterana, a od 2008. član Predsjedništva SDP-a. U stranci je od 1990,. a od 2000. do 2004. nije bio član. 2004. obnovio je članstvo. Od 2001. do 2004. bio je ravnatelj policije RH, a od 2000. načelnik PU splitsko-dalmatinske. Nositelj je Spomenice Domovinskog rata i od 1968. član Saveza izviđača Hrvatske.

Ministarstvo zdravlja - Rajko Ostojić (SDP)

Rođen je 19. siječnja 1962. u Zagrebu. Završio Medicinski fakultet u Zagrebu (VSS – doktor medicinske znanosti, specijalist internist – gastroenterolog). U Baltimoreu i na Harvardu usavršio medicinski menadžment. Istodobno je gradio znanstvenu i kliničku karijeru; na Medicinskom je fakultetu dogurao do zvanja izvanrednog profesora i znanstvenog savjetnika, u KBC-u Rebro do pozicije voditelja Odjela za hepatologiju, Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju i Klinike za unutrašnje bolesti. Politički je aktivan od 2000. kad je postao zamjenik ministrice zdravstva, od 2008. je saborski zastupnik i potpredsjednik Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb. Kao liječnik je sudjelovao u Domovinskom ratu, za što je odlikovan, ima čin poručnika. Oženjen je, otac jednog djeteta. Govori engleski, hobi mu je glazba.

Ministarstvo financija - Slavko Linić (SDP)

Slavko Linić rođen je 19. rujna 1949. na Grobniku (Čavle). Oženjen je. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Rijeci 1972. godine. Član je SDP-a od 1990. godine. Zastupnik u Hrvatskom saboru bio je od 1997. do 2000. te od 2004. do 2011. Bio je na čelu Odbora za pomorstvo, promet i veze te Odbora za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, a bio je i član Odbora za turizam, Odbora za pomorstvo, promet i veze i Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo. Od 2000. do 2003. godine obnašao je dužnost potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske. Od 1990. do 2000. bio je gradonačelnik Rijeke. Govori engleski jezik, a hobi mu je skijanje.

Ministarstvo obrane - Ante Kotromanović (SDP)

Rođen je 8. svibnja 1968. godine u mjestu Potravlje kraj Sinja. Ovaj otac jednog djeteta hrvatski je branitelj i dragovoljac Domovinskog rata. Godine 2000. završio je Ratnu školu “Ban Josip Jelačić”, a 2011. diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, smjer novinarstvo. Član je SDP-a od 2007. Do 2002. radio je u Hrvatskoj vojsci, a zadnje mjesto bilo mu je načelnik stožera u Zbornom području Dubrovnik. Od 2005. do 2007. bio je direktor, a onda član uprave tvrtke za razminiranje Zdrug d. o. o. Objavio je niz članaka o vojnoj tematici, a završio je tečaj i za antiterorističku borbu te tečaj menadžmenta. Ima devet različitih odlikovanja, među kojima su Medalja Ljeto ‘95. i Medalja Oluja. Govori engleski jezik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo pravosuđa - Orsat Miljanić (nestranački)

Rođen je 1968. u Dubrovniku, oženjen je, otac troje djece, sudionik Domovinskog rata. Godine 1995. magistrirao na Central European University u Budimpešti, polje međunarodno trgovačko pravo. Na Pravnom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1993. Završio je Klasičnu gimnaziju u Zagrebu 1987. godine, a 1983. Osnovnu školu “S. S. Kranjčević” u Zagrebu. Od 2004. do 2011. radi kao odvjetnik. Dvije godine, od 2000. do 2002., bio je predstojnik Vladina Ureda za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima. Četiri je godine (od 1996. do 2000.) proveo kao savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova te kao diplomat u veleposlanstvu u Nizozemskoj. Jedan je od osnivača Transparency Internationala Hrvatska. Aktivno govori engleski i francuski.

Ministarstvo uprave - Arsen Bauk (SDP)

Rođen je 1973. u Supetru na Braču. Godine 1997. diplomirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Kao zastupnik u Hrvatskom saboru aktivan je od 2008., a obavljao je i funkcije potpredsjednika Mandatno-imunitetnog povjerenstva, bio član Odbora za obranu, član Odbora za pomorstvo, promet i veze. Od 2010. godine predsjednik je SDP-a Splitsko-dalmatinske županije, a od 2004. član Glavnog odbora stranke kao i Izvršnog odbora SDP-a. Od 2000. do 2003. godine bio je pomoćnik ministra u MORH-u. Do 2000. bio je voditelj natjecanja i statističar u HAKL-u. Govori engleski jezik.

Ministarstvo poduzetništva i obrta - Gordan Maras (SDP)

Rođen je 1974. godine u Zagrebu. Živi u izvanbračnoj zajednici i otac je dvoje djece. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1999. godine, završio Cotrugli Business School, EMBA. Član je SDP-a od 1997. godine. Godine 2009. izabran je za potpredsjednika SDP-a Grada Zagreba, a 2008. za potpredsjednika Odbora za financije i državni proračun Hrvatskog sabora. Na izborima 2007. izabran je za zastupnika u I. izbornoj jedinici, a od 2000. do 2008. bio je član Glavnog odbora SDP-a. Od 2000. do 2002. godine bio je predsjednik, a od 1998. do 2000. potpredsjednik Foruma mladih SDP-a. Bio je poslovni direktor SDP-a, izvršni direktor Maksima komunikacija d.o.o. te voditelj prodaje i poslovni direktor Hrvatskog olimpijskog centra Bjelolasica d.o.o

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava - Mirando Mrsić (SDP)

Rođen je 1959. godine u Splitu, oženjen je i otac troje djece. Obrazovnu karijeru završio je 2000. doktoratom na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Godine 1989. magistrirao je na istom fakultetu. Što se tiče političke karijere, od 2010. zastupnik je u Skupštini grada Zagreba, predsjednik Odbora za izbor i imenovanja, član Odbora za financije i Odbora za zdravstvo. Od 2007. do 2011. zastupnik je u Hrvatskom saboru te član Odbora za informiranje, informatizaciju i medije i član Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb. Od 2010. potpredsjednik je SDP-a Grada Zagreba. Član je SDP-a od 1997. godine.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture - Zlatko Komadina (SDP)

Rođen je 24.10.1958. godine u Ljubljani, a odrastao je i školovao se u Rijeci. Živi u Opatiji.

1982. godine diplomirao je na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, 1990. godine položio je državni stručni ispit za poslove u izgradnji objekata, a godinu dana kasnije i stručni ispit za vršenje poslova vanjsko-trgovinskog prometa. Aktivno se služi engleskim, pasivno francuskim jezikom.
Nakon diplome zapošljava se u Brodogradilištu ''3. maj'' kao inženjer specijalist u izradi i montaži cijevne brodske opreme, a potom u tvrtki ''Instalater'' d.d. na raznim rukovodećim dužnostima.

Osnivač je i direktor vlastite tvrtke za inženjering i konzalting u graditeljstvu (1996. - 1997.), bio je i direktor KD-a ''Energo'' od 1998. do 2000. godine.

Ministarstvo poljoprivrede  - Tihomir Jakovina (SDP)

Rođen je 1967. u Slavonskom Brodu. Rastavljen je i otac jednoga djeteta. Diplomirao je 1993. na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, a od 2010. pohađa poslijediplomski specijalistički studij “Lokalna demokracija i razvoj” na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Član je SDP-a od 1999., a od 2010. predsjednik je Savjeta SDP-a za poljoprivredu Slavonije i Baranje. Političko djelovanje usmjereno mu je na Županijsku organizaciju SDP-a Brodsko-posavske županije. Član je Ekološke udruge, Udruge vinara i vinogradara, Društva agronoma, Škole rukometa Brod. Govori engleski i talijanski jezik.

Ministarstvo turizma - Veljko Ostojić (IDS)

Novi ministar turizma rođen je 1958. u Pazinu, osnovnu školu i gimnaziju završio je u Puli, Fakultet za vanjsku trgovinu u Zagrebu. Karijeru je počeo kao inspektor u službi društvenog knjigovodstva u Puli, nakon čega radi u hotelijerskom konzaltingu. Potom postaje direktor pulskog SOUR-a Istra Jadran te direktor Istra Adria Marketinga. Tijekom karijere obnaša visoke pozicije u županijskoj i državnoj turističkoj zajednici, u NO-ima je Croatia Airlinesa, Liburnia Riviera Hotela, Istarske razvojne turističke agencije te postaje predsjednik uprave Riviere Poreč. Od 2010. član je Gospodarskog savjeta predsjednika RH. U IDS-u je od 1993., a kratko je bio i zamjenik ministrice turizma. Oženjen je i otac jednog djeteta, a kao pravi turistički djelatnik govori talijanski i engleski jezik.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode - Mirela Holy (SDP)

“Zelena” ministrica rođena je 1971. u Zagrebu, gdje je završila Školu primijenjenih umjetnosti te diplomirala, magistrirala i doktorirala na Filozofskom fakultetu. Profesorica etnologije i komparativne književnosti ponosna je na alternativni imidž, a karijeru je započela kao voditeljica manifestacija u Narodnom sveučilištu Dubrava. U ministarstvu koje će voditi radila je od 2001. do 2005. kao vježbenica, a potom i tajnica kabineta ministra i stručna suradnica. Od 2005. do 2008. izvršna je direktorica u Maksima komunikacijama Ivana Račana. U SDP-u je od 1998., a ekologijom se bavi od 2008., kad je postala predsjednica SDP-ova Savjeta za zaštitu okoliša kao zastupnica u Saboru. Govori engleski i španjolski, objavila je dvije knjige, kreira odjeću i ima pse.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja - Ivan Vrdoljak (HNS)

Rođen u Osijeku 1972., diplomirani je inženjer elektrotehnike. Još kao student radio je kao projektant u Brazilu, a nakon rada u privatnim tvrtkama s prijateljima je osnovao ATO inženjering, u kojem je bio izvršni direktor, no suvlasništvo u tvrtki ostavio je bivšoj supruzi Tatjani. Član je HNS-a, osječki ogranak vodi od 2002., bio predsjednik Regionalnog saveza HNS Slavonije i Baranje, član je Predsjedništva i predsjednik Središnjeg odbora HNS-a. Na lokalnim izborima prvi put kandidirao se 2001., a na parlamentarnim izborima 2003. godine. Zamjenik gradonačelnika Osijeka bio je od 2008. do 2011. Iz prvoga braka ima 6,5-godišnju kćer Ivanu, a u drugom braku s profesoricom matematike Ivanom još nema djece.

Ministarstvo branitelja - Predrag Matić (nestranački)

Donedavni predsjednikov savjetnik za branitelje rođen je u Požegi 1962. U Vukovaru je završio osnovnu i srednju školu, a u Osijeku dvogodišnji studij razredne nastave na Pedagoškom fakultetu. Dragovoljac Domovinskog rata, prošao je i zatočeništvo u srpskim koncentracijskim logorima. Počeo je kao nastavnik u školama na području Vukovara, a nakratko prije rata postao i poduzetnik. Nakon rata bio je šef Kabineta ministra hrvatskih branitelja, a potom i glasnogovornik Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Godinu dana radio je i kao savjetnik tadašnje ministrice hrvatskih branitelja Željke Antunović. Primio je brojna odlikovanja i spomenice, a o svom ratnom putu napisao roman “Ništa lažno”. Živi u izvanbračnoj zajednici u kojoj ima dijete. Govori engleski.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa - Željko Jovanović (SDP)

Rođen je 1965. u Rijeci. Oženjen je i otac je jednog djeteta. Hrvatski je branitelj, a nakon diplome i magisterija, 2005. je i doktorirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, područje biomedicinskih znanosti. Iste je godine i magistrirao na Ekonomskom fakultetu, specijalist za marketing menadžment. Od 2008. do 2011. predsjednik je Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije Hrvatskog sabora. Od 2007. do 2011. zastupnik u Saboru, a od 2009. do 2011. zamjenik riječkog gradonačelnika. Bio je nastavnik na zamjeni iz biologije i kemije, liječnik opće medicine... Član je Hrvatske liječničke komore, Hrvatskog društva za debljinu, Hrvatskog društva za kliničku farmakologiju.

Ministarstvo kulture - Andrea Zlatar (HNS)

Rođena 1961. u Zagrebu. Studirala komparativnu književnosti, filozofiju, klasičnu filologiju, doktorirala na Filozofskom fakultetu, gdje i radi na Odsjeku za komparativnu književnost. Istaknuta je esejistica i kulturna aktivistica, a bavila se i novinarstvom od studentskih dana te uređivanjem kulturnih časopisa i rubrike kulture na Radiju 101. Bavi se i proučavanjem kulturalnog identiteta u tranzicijskim zemljama. Objavila je deset knjiga. Član je Hrvatskog društva pisaca i hrvatskoga PEN-kluba i Vijeća za knjigu pri Ministarstvu kulture, nosilac je viteškog odlikovanja francuske vlade u području književnosti i umjetnosti. Od 2001. do 2005. član Gradskog poglavarstva Zagreba, zadužena za kulturu kao nezavisan stručnjak u kvoti HNS-a. Član HNS-a je od lipnja 2005. Udana je i ima jednog sina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara