Milanovićev govor u Saboru: Od mene nikad nećete čuti tu smiješnu izjavu "Ja sam pošten"

Foto: Damjan Tadić / Cropix

HRVATSKI sabor će danas u nastavku izvanredne sjednice odlučivati o izmjeni saborske Deklaracije o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u EU. Osim toga, parlament je danas glasao i o povjerenju novoj vladi, koju je predstavio mandatar Zoran Milanović

Tijek rasprave:

14:37 - Izglasana je nova vlada, a novi članovi Vlade su zatim dali prisegu. Opširnije

14:36 - Rasprava je zaključena. Slijedi glasanje.

14:20 - Milanović ponovo govori u Saboru, osvrnut će se na reakcije zastupnika. "Bila je izjava Šukera da su nas neke stvari već demantirale, primjerice o ovrhama. Ali to nije istina. Imamo ozbiljne dileme o sustavu javnih ovršitelja, a ne o Zakonu o ovrhama. Smatramo da je sustav javnih ovršitelja, sustav koji je kompenzacija slabe države, jer smatramo da je to izmišljena kategorija zbog nesposobnosti države. Bojim se da ćemo morati ići i ambicioznije u taj Zakon o fiskalnoj odgovornosti."

13:50 - Nova ministrica kulture Andrea Zlatar najavila je promjenu Zakona o HRT-u te Zakona o medijima

12:50 - Šuker je u ime HDZ-a rekao kako oni ne mogu podržati novu vladu

12:40 - Šeks se javio za povredu poslovnika i optužio je Šprema da je dopustio vrijeđanje i klevete HDZ-ovaca. "Ja znam da treba napravit reviziju poslovnika, ali zasad je takav kakav je, kad se počne vrijeđati i klevetati cijelu stranku, molim da to spriječite.", kazao je Šeks

12:20 - Kajinov govor isprovocirao je reakciju niza HDZ-ovaca, koji su se javili radi ispravljanja netočnih navoda.

12:02 - Lesar je upozorio da Milanović nije rekao niti riječi o izbornom sustavu. Upitao je hoće li se napokon srediti popis birača, hoće li se mijenjati izborne jedinice i sustav odabira zastupnika u Sabor.

11:47 - Furio Radin i Milorad Pupovac izrazili su podršku manjina vladi Zorana Milanovića. "Nadam se da će tako ostati do kraja mandata", rekao je Radin.

11:35 - "Jučer smo se na sastanku brzo i kvalitetno dogovorili da prihvatimo sve što je važno za Hrvatsku", kazao je Zoran Milanović. Pozvao je Sabor na tolerantnu raspravu i na stavljanje interesa Hrvatske iznad individualnih, korporativnih i stranačkih interesa. Milanović je rekao da je svjestan da je politika konfliktna, ali nada se da će biti što manje vrijeđanja. "Znam da ćete me odmah napasti, oporba ste, od toga živite. Ali htio bih da bude što manje teških riječi", kaže Milanović.

"Danas okrećemo novu stranicu u povijesti Hrvatske", rekao je Milanović. Kazao je da trenutak u kojem se Hrvatska nalazi nije teži od izazova koji je prije 20 godina predstavljao Domovinski rat. "Ovo je izazov drugačije vrste", kaže Milanović, koji tvrdi da je članstvo u EU posebno bitno za gospodarsku konsolidaciju Hrvatske. "Za malo tržište, malu državu presudno je da budemo otvoreni prema svijetu", tvrdi Milanović.

Njegova će vlada, kaže, provesti fiskalnu konsolidaciju, smanjiti deficit i javnu potrošnju, ali pritom će uvijek čuvati socijalna prava. Cilj je, tvrdi Milanović, što više smanjiti proračun, da se time ne zaguši razvoj.

"Prvi je cilj fiskalna konsolidacija, uvođenje reda u državne financije. Vjerujem i nadam se da nije ostavljen kaos, ali ostavljena je prenapregnutost. Drugi je korak osigurati funkcioniranje državnih institucija. Želimo politiku bez korupcije i društvo bez korupcije. Borba protiv korupcije nije cilj, ona je sredstvo. Od mene nikad nećete čuti tu smiješnu izjavu 'Ja sam pošten'. To je nešto što drugi misle o vama, ali morate pokušati služiti primjerom. Bez velikih riječi i bez pretencioznosti", kaže Milanović.

Građanima je obećao da će Hrvatska u njegovom mandatu imati neovisne sudove i profesionalan policijski aparat. Političkim dužnosnicima koji nisu članovi vladajuće koalicije poručio je da mogu mirno spavati, ukoliko su svoj posao obavljali profesionalno i pošteno. "Isto vrijedi i za državnu upravu. Osobno ću inzistirati da najkvalitetniji kadrovi ostanu bez obzira na promjene koje smo najavili", kaže Milanović.

Šef SDP-a najavio je i decentralizaciju. "Hrvatska je država u kojoj se 90 posto javne potrošnje odlučuje u Zagrebu. Centralizirana je do te razine da je zatočena. Hrvatski građani moraju dobiju priliku da o svom životu odlučuju tamo gdje žive", kaže Milanović. Dodao je da će socijalnu državu njegova vlada braniti svim sredstvima, te da će s braniteljima pričati ravnopravno, kao s partnerima.

10:46 - "Molim vas da mi ubuduće argumentirate to što pričate. A sad nastavimo predstavljanje Vlade i glasanje o povjerenju", kazao je Šprem.

10:45 - "Sramotno je kako ste jučer vodili sjednicu. Ovo nije strip koji se pričita u pola sata. Neozbiljno je kako ste krenuli. HDZ vas predsjedniče poziva jer se ne snalazi u proceduri, dobivamo materijale na vrijeme.", poručili su HDZ-ovci nakon što je nastavljena sjednica

10:04 - Boris Šprem pozdravio je prisutne, a kada je pokušao započeti s novom raspravom, HDZ-ovci su zatražili stanku od sat i pol! "Bili smo tu do ponoći, došli u pola deset, materijale smo dobili pet do pola deset, a vi ste onda rekli da je sjednica u deset.", zatražili su HDZ-ovci.  Šprem im je rekao da mogu dobiti stanku od pola sata, a da su materijali na saborskim klupama bili u osam ujutro.

10:00 - Novi ministri sjeli su na "vruće stolice" u Saboru, tamo gdje će sjediti dok će biti aktualna prijepodneva kada će ih zastupnici bombardirati pitanjima

9:30 - nastavlja se izvanredna sjednica novog saziva Sabora koju vodi novi predsjednik Sabora Boris Šprem, čeka se početak

Cilj je promijeniti važeću saborsku deklaraciju prema kojoj se referendum o pristupanju u EU treba održati do 9. siječnja. Kao što je već načelno dogovoreno, referendum bi se trebao održati 22. siječnja.

Osim toga, parlament će danas glasati i o povjerenju novoj vladi, koju će predstaviti mandatar Zoran Milanović. Na sinoćnjoj izvanrednoj sjednici Sabor je ozakonio preustroj "Banskih dvora", prema kojem će nova vlada imat će 20 ministarstava. Državne tajnike zamijenit će zamjenici ministara, a  ravnatelja uprave u ministarstvima pomoćnici ministara.

Nakon što Sabor, kako je za očekivati, novoj Vladi izglasa povjerenje, Milanović bi se trebao uputiti u Banske dvore gdje će se održati primopredaja vlasti. Jadranka Kosor navodno će ga dočekati s najužim krugom zastupnika, a primopredaja bi trebala biti kratka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara