Ovo nije montaža nego Trumpov šalabahter

Ovo nije montaža nego Trumpov šalabahter
Foto: EPA

GORDON Sundland, američki veleposlanik pri Europskoj uniji, jučer je javno svjedočio pred Kongresom, a njegovo je svjedočenje, po mišljenju većine relevantnih medija i analitičara, bilo razorno po predsjednika Donalda Trumpa.

No ne i ako se pita samog Trumpa i njemu odane republikance u Kongresu. Naime, Trump je, dok je u Kongresu trajalo Sondlandovo saslušanje, izašao pred novinare ispred Bijele kuće i, prije nego što je odletio za Teksas, komentirao ono što je čuo od njegovog svjedočenja.

>> Trumpov čovjek jučer je utopio šefa, to nitko nije očekivao

Naime, Sondlandovo svjedočenje, za koje je unaprijed poslao pripremljenu uvodnu izjavu, sadržavalo je i razgovor s Trumpom koji prema Trumpovom mišljenju pokazuje "da je sve gotovo" u vezi istrage o njegovom opozivu. 

"Ne želim ništa. Ne želim ništa. Ne želim quid pro quo"

 

 

Jer kako je sam Sondland potvrdio, kad je konačno uspio izravno pitati Trumpa što želi u vezi Ukrajine, Trump mu je odgovorio: "Ne želim ništa. Ne želim ništa. Ne želim quid pro quo. Reci Zelinskom da postupi ispravno. Da napravi ono što je obećavao u kampanji."

Trump je, štoviše, taj svoj citat zapisao kao svojevrsni šalabahter na listu papira, bizarno velikim slovima, i onda ga teatralno pročitao novinarima, ponavljajući neke rečenice više puta.

Doduše, Trump nije naglasio da se taj razgovor dogodio u rujnu i da je, kako javlja američki portal Vox, tjedan dana prije tog razgovora vršitelj dužnosti Nacionalne obavještajne službe Joseph Maguire već obavijestio odvjetnika Bijele kuće da postoji pritužba zviždača u kojoj se tvrdi da je Trump zlorabio svoju moć kako bi natjerao Ukrajinu da mu učini političku uslugu, povezanu uz njegovog protukandidata Joea Bidena.

Šalabahter je odmah postao mem 

U svakom slučaju, fotografija na kojoj se u krupnom kadru vidi Trumpov šalabahter brzo je postala, kako to već danas biva, još jedan mem na društvenim mrežama. 

Neki su se referirali i na Eminemov film "8 Mile".

A neki na to da je šalabahter očito napisan markerom Sharpie, iste one marke kojim je nepoznat netko (možda baš Trump) nadocrtao krug na karti rute uragana u rujnu, iako je takva manipulacija službenim meteorološkim kartama protuzakonita.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara