KORONAVIRUS

Ovo su najluđe izjave sindikatlija uoči najveće krize od rata

Ovo su najluđe izjave sindikatlija uoči najveće krize od rata
Foto: Luka Stanzl/Marko Lukunicc/Pixsell/Hina/123rf

HRVATSKA se suočava s najvećom ekonomskom krizom još od rata. Turistička sezona je praktički već sada propala, a turizam čini oko 12 posto hrvatskog BDP-a, te je u privatnom sektoru ugroženo više od pola milijuna poslova.

Vlada je na tu situaciju, po uzoru na neke druge europske zemlje, reagirala isplatama plaća radnicima iz državnog proračuna. Svaki radnik u firmi koja se kvalificirala za tu mjeru dobit će neto plaću od 4000 kuna, dok su poslodavci oslobođeni doprinosa, tako da i oni idu na teret državnog proračuna. Sve skupa dolazimo do iznosa od oko 5800 kuna.

Misli li Novosel da je korona-kriza izmišljotina HUP-a?

Sindikati koji su uvijek, a pogotovo u krizi, vrlo glasni u obrani interesa zaposlenih u javnom sektoru i koje redovno nije briga ni za što osim za obranu prava i plaća onih koji plaću primaju iz proračuna, sada su odjednom zabrinuti za kontrolu trošenja novca poreznih obveznika.

>Sindikalist Novosel: Objavite koje tvrtke traže mjere, kontrolirajte njihove isplate

"Vlada se hvali da je upucala gotovo 10 milijardi kuna za te radnike. Istovremeno je samo 15 tisuća radnika ostalo bez posla, i to je dobra statistika. I sad kad govorimo o nekoj solidarnosti, ako nemamo nikakvu kontrolu na koji način će se taj novac iz državnog proračuna iskoristiti za isplatu plaće radnicima, u isto vrijeme se traži solidarnost radnika javnog sektora", izjavio je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.


Mladen Novosel

Zanimljiva je i njegova izjava da "lobističke organizacije" provode kampanju kojom žele prikazati da su radnici u privatnom sektoru na koljenima iako je jasno da je došlo do sada neviđenog zastoja ekonomskih tokova i do zatvaranja mnogih djelatnosti te da tisuće tvrtki jednostavno ne mogu zarađivati i plaćati plaće a u konačnici ni poreze kojim se pune proračuni iz kojih se financira javni sektor. Po Novoselovim izjavama ispada da su poslodavci u privatnom sektoru maltene izmislili gospodarsku krizu.

"U tijeku je kampanja koju provodi HUP i lobističke organizacije poslodavaca koji žele stvoriti klimu da su radnici u realnom sektoru na koljenima i idemo rezati u javni sektor", rekao je Novosel.

Uhljebi se skrivaju iza leđa medicinskih sestara

Kao i uvijek kada se spomene smanjenje plaća u javnom sektoru, sindikati u prvi plan guraju medicinske sestre, policajce, liječnike i vatrogasce, kao da se pozivi za racionalizaciju odnose na njih, a ne na desetke tisuća viška zaposlenih na raznim razinama administracije koja služi za zbrinjavanje stranačkih ljudi.

"I onda oni pozivaju na smanjenje plaća. Kome? Medicinskim sestrama, policajcima... Gdje je tu onda solidarnost i pravednost?" kaže Novosel.

Ribić napao privatne medije, tvrdi da vrše pritisak na vladu 

Čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, koji se po običaju protivi smanjenju troškova javnog sektora, dohvatio se i medija, za koje kažu da vrše pritisak na vladu.

>> Ribić: Privatni mediji pritišću vladu da najavljuje rezove u javnom sektoru


Vilim Ribić

"Vlada najavljuje rezove u javnom sektoru vjerojatno zbog pritiska javnosti. To je pritisak poduzetnika, odnosno privatnih medija, koji vjerojatno vladu primorava na ovo, ali tu nema ekonomskog rezona", kaže Ribić, koji ne vidi ekonomski rezon u uštedama u javnom sektoru jer valjda, kao i mnogi, misli da se javni sektor financira iz vlastitih poreza. Službenik u Agenciji za posude pod tlakom dobije 100 kuna, onda iz toga plati 20 kuna poreza, i onda iz tih 20 kuna, nekom čarolijom, ponovno dobije 100 kuna sljedeći mjesec.

Sindikat Preporod o ugostiteljima

Željko Stipić, čelni čovjek Sindikata Preporod, u tekstu pod naslovom "Učiteljima uzmite, dajte ugostiteljima", optužuje ugostitelje i vlasnike firmi da su godinama varali državu, a da sada, kako je napisao, moljakaju.

"Tek kad su zbog odlaska radnika u inozemstvo počeli ostajati bez radne snage te nakon što Vlada ipak nije u cijelosti udovoljila zahtjevu za neograničenim uvozom jeftinijih radnika, naše su gazde radnicima na kapaljku počeli dizati plaću. Novac zarađen na neplaćanju radnika i varanju države pretvoren je u osobnu imovinu i obiteljsko vlasništvo. Naravno da se pritom nije računalo s krizom niti se odvajao čak ni dio basnoslovne zarade za crne dane. Stoga danas, kad su crni dani nastupili, svjedočimo neumjesnim moljakanjima pomoći od države, ali i ucjenjivanju te iste države prijetnjama, uvelike i sebičnom provedbom masovnog otpuštanja radnika", napisao je.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara