Ovog vikenda jedan je vozač dobio kaznu od čak 27.700 kuna

Ovog vikenda jedan je vozač dobio kaznu od čak 27.700 kuna
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

S REKORDNIH 27.700 kuna prekršajno je kažnjen 33-godišnji prometni recidivist koji je uhvaćen dok je bez dozvole i pod utjecajem alkohola vozio neregistrirani i neosigurani automobil, objavila je danas koprivničko-križevačka policija.

Osim visoke novčane kazne 'zaradio' je i zabranu upravljanja vozilom B kategorije devet mjeseci nakon što stekne pravo na upravljanje motornim vozilom.

Mladić je na Prekršajni odjel Općinskog suda u Koprivnici - Stalna služba Đurđevac doveden kada je u nedjelju oko 2 sata ulovljen u Reki, u Ulici Kralja Zvonimira, upravljao neregistriranim i neosiguranim osobnim automobilom prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima B kategorije. Utvrđeno je i kako je bio pod utjecajem alkohola od 1,61 promila.

Policija napominje kako je, slijedom primjene novih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, tijekom vikenda proveden žurni prekršajni postupak.

Novi zakon na snazi je od 1. kolovoza

Iz policije podsjećaju kako nove odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđaju snažnije kažnjavanje počinitelja 8 najtežih prekršaja za koje je detektiran da uzrokuju najveća i najteža stradavanja u prometu, a to su:

1. prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h,
2. vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila,
3. namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala,
4. odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere da li u organizmu ima alkohola ili droga,
5. vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga,
6. upravljanje vozilom prije stjecanja prava,
7. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova,
8. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara