Pogledajte kako napreduje gradnja megalomanske crkve u Kninu za koju je država dala 10 milijuna kuna

Foto: Index / www.franjevci-split-knin.com

ZNATE li koja je ovogodišnja kapitalna investicija u gradu Kninu? Nije gradnja neke tvornice, razvoj poljoprivrede, ulaganje u turizam ni rekonstrukcija propalog željezničkoga kolodvora već, kako piše Forum.tm - gradnja megalomanske crkve!Plan je sagraditi crkvu visoku 30 metara i dugu 80 metara, u koju će stati 1.100 ljudi. Zove se crkva Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta. Planiranje gradnje počelo je još 2008., ali se zahuktalo prije tri godine.Grad je dao zemljište, koje se kasnije pokazalo premalenim za takav hram, ali je taj problemčić tek usporio, nikako spriječio gradnju, jer je gradonačelnica Josipa Rimac, kako piše Forum.tm, vrlo brzo za Franjevačku provinciju Presvetog Otkupitelja, uz 300 tisuća kuna, pronašla veću i ljepšu površinu.Uskočila je i država s inicijalnim sredstvima potrebnim za izradu dokumentacije i početak radova - 9,8 milijuna kuna, što nije ni polovica potrebnog novca."Da se umjesto u gradnju velebnog hrama uložilo u tvornicu, možda nezaposlenih u Kninu ne bi bilo sedam posto više nego lani"

"Onih 2.851 nezaposlenih Kninjana valja duhovno podojiti. Da pronađu utjehu u carstvu nebeskom, jer ga u zemaljskom očito pronaći neće.

Da je, primjerice, država onih 10 milijuna kuna umjesto u crkvu uložila u gradnju kakve tvornice ili dala potporu malim firmama, možda franjevci ne bi po crkvama prošlih godina skupljali novac od vjernika za njezin završetak.

Da su strukture umjesto da skupljaju novac za velebni hram, odlučile pomoći ljudima da pronađu posao, možda nezaposlenih u Kninu ne bi bilo sedam posto više nego lani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da četvrtina Kninjana, njih 5.700, ne mora živjeti od socijalne pomoći, možda bi i 320 milijuna kuna potrošenih za kupnju socijalnog mira u tom gradu imalo pametniju svrhu.

Da broj umirovljenika - što "običnih", što vojnih - nije jednak broju zaposlenih u tom gradu, možda bi mladi osjetili da nekakva perspektiva ipak postoji.

Da velika većina zaposlenih ne radi u javnim službama i državnim tvrtkama, možda članstvo u HDZ-u ne bi bilo ključan moment pri zapošljavanju.

Da se novac ne arči bez veze, poput ulaganja u spomenuti trg, koji je prvi put popločan nakon "Oluje", da bi potom zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na njemu sagradio fontane, pa ga onda država za šest milijuna kuna temeljito preuredila i na njemu podigla spomenik pobjede u "Oluji" - možda bi svi nezaposleni mogli stati i u onako veliku crkvu.

Da Uskok ne vodi istragu protiv gradonačelnice i Karamarkove uzdanice Josipe Rimac ispitujući naglo bogaćenje njezine obitelji, koje, slučajno ili ne, korespondira s političkim probitkom, možda bi i oni nesretnici 19 godina nakon rata smješteni u privremenom naselju u Golubiću imali nekakvu vjeru da će se negdje napokon trajno smjestiti.

Da nije kompletnu rodbinu, a ima ih pet sestara plus suprug, pozapošljavala po Kninu, uglavnom u javnim službama i državnim firmama, i stambeno ih zbrinula, možda bi manje ljudi razmišljalo kako pobjeći iz te vukojebine.

Da nije sagradila velebnu vilu u Vodicama pripisavši vlasništvo svome ocu, možda i i posrnulo Veleučilište konačno profunkcioniralo.

Ali to onda ne bi bila Hrvatska. To onda ne bi bio Knin. To onda ne bi bio HDZ, kako onaj zadrigli autoritarnog oca nacije Franje Tuđmana iz devedesetih, pa lopovsko-kvaziliberalni Ive Sanadera nakon 2000. godine, tako i ovaj Karamarkov klerikalno-paraobavještajni. Uostalom, svi znamo onu o škorpionu i žabi. Jebi ga, to je jednostavno jače od njih", napisao je Goran Borković za Forum.tm.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara