Kemikalija koju jedemo svaki dan možda uzrokuje rak

Kemikalija koju jedemo svaki dan možda uzrokuje rak

Screenshot: RTL televizija

GLIFOSAT, najviše korištena poljoprivredna kemikalija svih vremena koja se koristi u gotovo svim herbicidima, vjerojatno ima kancerogen potencijal te je moguće da uzrokuje rak, javlja RTL televizija.

Glifosat koristi tko god se bori s korovom to jest, svaki poljoprivrednik.

"Glifosat je tu kruh naš svagdašnji. Britanska agencija kaže da je trećina kruha kontaminira glifosatom, Amerikanci kažu da je 90 posto soja kontaminirano, a jučer sam čitao da je svaka druga piva u Njemačkoj kontaminirana", kazao je profesor organske kemije Valerije Vrček.

Jedno je njemačko istraživanje u 18 europskih zemalja pokazalo da glifosat u urinu ima 44 posto građana i građanki Europe. Hrvatska je imala najgore rezultate kad je u pitanju AMPA - razgradni produkt glifosata.

"Glifosat je već dulje jedna kontroverzna kemikalija. Vrlo rizična, povezana s niz zdravstvenih poremećaja kao što su metabolički problemi, bolesti jetre i bubrege, neurotoksičan, a najnovija je da uzrokuje rak", obrazlaže Vrček.

Svjetska zdravstvena organizacija smatra kako je glifosat vjerojatno kancerogen za ljude, dok Europska agencija za sigurnost hrane i dalje tvrdi da nije vjerojatno da je kancerogen. Stoga, Europska komisija želi dozvoliti njegovo korištenje još 15 godina.

Europarlamentarac Davor Škrlec tome se protivi.

"Zatražio sam od ministra poljoprivrede da Hrvatska na današnjem sastanku u Bruxellesu zauzme stav da se autorizacija da na tri do pet godina, a ne maksimalni period od 20", upozorio je hrvatski europarlamentarac Davor Škrlec.

Višnja Ljubetić iz Ministarstva poljoprivrede kazala je kako nema potrebe za panikom.

"Glifosat nije problem, nego koformulant, a to je pripravak", pojasnila je Ljubetić.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara