Oxford najbolje sveučilište na svijetu. Gdje su splitsko i zagrebačko?

Oxford najbolje sveučilište na svijetu. Gdje su splitsko i zagrebačko?
Foto: Times Higher Education, 123rf

OXFORD University proglašen je najboljim sveučilištem već četvrtu godinu zaredom na jednoj međunarodnoj listi, javlja BBC. Na drugom mjestu nalazi se američki California Institute of Technology, dok je na trećem Cambridge. Od hrvatskih sveučilišta najbolje se pozicioniralo splitsko, koje se nalazi u rangu od 600 do 800, dok se Sveučilište u Zagrebu nalazi ispod prvih 1000 sveučilišta. Rezultati su to godišnje rang-liste Times Higher Educationa, jedne od najznačajnijih svjetskih ranking lista sveučilišta.

Američka sveučilišta su najbolje rangirana

I dalje najviše najboljih sveučilišta dolazi iz SAD-a - od prvih deset, iz SAD-a ih je sedam, a među prvih 200, iz SAD-a ih je 60. I azijski fakulteti postaju sve bolji, a Kina i Japan nastavljaju biti visoko rangirani. Na ovogodišnjoj listi najviše su se "popela" iranska sveučilišta.

Istraživanje 1300 sveučilišta u 92 zemlje

Među prvih deset nalaze se sljedeća sveučilišta: 1. Oxford, 2. California Institute of Technology, 3. Cambridge, 4. Stanford, 5. Massachusetts Institute of Technology, 6. Princeton, 7. Harvard, 8. Yale, 9. Chicago te 10. Imperial College London.

Na listi se nalazi 1300 sveučilišta iz 92 zemlje, a rangiranje se temelji na nekoliko različitih kriterija kao što su kvaliteta podučavanja, broj i kvaliteta istraživanja te citiranost istraživanja.

Njemačka sveučilišta postaju sve bolja

U analizi rang-liste stoji kako je britanski "zlatni trokut" - Oxford, Cambridge i londonsko sveučilište - i dalje uspješan, no da drugim fakultetima iz ove zemlje opada kvaliteta, dok se u Europi njemački fakulteti uspinju na rang-listi. Tako je broj britanskih fakulteta u prvih 200 od 2016. godine pao s 34 na 28, dok se broj njemačkih povećao s tri na 23. Iz Times Higher Educationa kažu da bi ovaj uspjeh mogao biti rezultat većeg ulaganja u obrazovanje u Njemačkoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara