"Split očekuje prostorna katastrofa", Pametno, DAS i Društvo Marjan protiv novog GUP-a

"Split očekuje prostorna katastrofa", Pametno, DAS i Društvo Marjan protiv novog GUP-a

Foto: Hina

SPLITSKI gradonačelnik Ivo Baldasar želi okruniti svoj plodonosni mandat novim GUP-om. U tijeku je javna rasprava, dvije najveće stranke još nisu zauzele stav hoće li ga podržati ili ne, no jasno je da Marijana Puljak i Jakov Prkić i stranke Pametno neće biti za izmjene Generalnog urbanističkog plana. Pozvali su sve građane da se aktivno uključe i provjere što bi im po novom planu trebalo niknuti u kvartu i reagiraju na vrijeme.

Prostorna katastrofa

Split očekuje prostorna katastrofa u kojoj nestaju zelene površine, škole i vrtići, a dolaze stambeni i poslovni objekti, sve pod izlikom investicija koje Gradu kronično nedostaju, kažu u stranci Pametno.

"Zadnji je trenutak da dignemo glas protiv ovakvog GUP-a. Prihvaćanjem projekta Contarini uvodi se promet u staru gradsku jezgru, na Trsteniku će igralište postati stambeno-poslovni objekt, na Marjanu se legalizira bespravna gradnja, širi se poslovna namjena i stanovanje uz Tursku kulu. Brojni su primjeri smanjivanja zelenih površina, kojih ionako kronično nedostaje, sve da bi se zadovoljilo zahtjeve investitora koji uopće ne brinu o kvaliteti života građana. Hoće li nam djeca hodati ulicom ili nogostupom, imaju li se gdje igrati, hoćemo li se zatvoriti u betonske kutije i zaboraviti na javni prostor?! Grad nije zemljana površina, grad su ljudi i njihove svakodnevne potrebe. Zato je sramota ovo otvoreno pogodovanje investitorima, i to u zadnjim mjesecima mandata. Otvara se prostor za mešetarenje nekretninama, nema govora o poboljšanju prometa, ni jedne rezerve za novi vrtić ili školu, uz tisuće novih stanova", jasna je bila Marjana Puljak. Podsjetila je kako su vijećnici Pametno jedini bili protiv pokretanja izmjena GUP-a i PPUG-a.

"Petsto točkastih izmjena vodi nas u potpuni nered"

Problem je nastao već samom idejom o izmjenama postojećeg GUP-a starog 10 godina jer je grad u međuvremenu rastao i razvijao se. Splitu treba novi GUP, trebaju mu vizija i strategija razvoja grada. Jednostavno je kada postoji javni interes nasuprot pojedinačnog.

"Zalažemo se za razvoj, nismo protiv novih investicija i projekata, ali jasni kriteriji moraju postojati i moraju se poštivati. Ne prepoznajemo brigu o javnom dobru ako se u zoni zaštite UNESCO-a dozvoljava promet, ako je između dvije bolnice unutar javne i društvene namjene omogućeno ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada. Pet stotina točkastih izmjena vodi nas u potpuni nered koji ćemo već za koju godinu teško kontrolirati. Htjeli biti šampion turizma, cvit Mediterana, a mi smo nažalost samo grad bez plana. Ni turisti ne vole prometni i komunalni kaos koji će nastati izmjenama GUP-a. Čak i ako neki vijećnici budu glasali protiv, to nije dugoročno razmišljanje o dobrobiti Splita i građana, već iz interesa za lokalne izbore. Za koji mjesec možemo očekivati da će sve ponoviti, već su jednom svi glasali za, nema razloga da bude drugačije. Pojedinačno glasanje po točkama znači da jedni drugima pogoduju, a za takvo što postoji samo jedan naziv - politička trgovina. Zato pozivamo građane Splita da kažu da je dosta bilo i da im ovaj put pokažu da takvo što više ne prolazi i da su vijećnici zaduženi za opće, a ne osobno dobro", istaknuo je Jakov Prkić.

DAS: Izmjene negiraju održivi razvoj Splita

Nije samo Pametno protiv ovakvog GUP-a, ne slažu se ni u Društvu arhitekata Splita. Oni su analizom izmjena i dopuna definitivno zaključili da su izmjene ovakve vrste krivi smjer definiranja budućnosti prostora te bi se trebalo pristupiti izradi novih planova, temeljenih na stručnoj, društvenoj, prostornoj i ekonomskoj viziji budućnosti.

Gledajući tehničku razradu izmjena, DAS-ovci su uočili manjak vremena, koncentracije i vizije, što su detektirali kroz nedorečenost i kontradiktornost u tekstualnom i grafičkom dijelu, gdje odredbe nerijetko negiraju same sebe ili su kontradiktorne, a ima i primjera u kojim tekstualni i grafički dijelovi nisu usklađeni.

"Društvo arhitekata Splita u prvom redu je zabrinuto zbog daljnjeg uzurpiranja ionako oskudnih javnih površina, čime se nastavlja negativan trend oduzimanja grada građanima, što DAS definira kao gorući prostorni i društveni problem. Očito se radi o apliciranju privatnih želja investitora kroz smanjenje zelenih i rekreacijskih zona i povećanje koeficijenta izgrađenosti i iskorištenosti budućih građevina na već kapacitiranim površinama. Nismo "a priori" protiv povećanja izgrađenosti, ali to mora biti posljedica argumentiranih i pomnih analiza svake pojedinačne lokacije, za što nismo uvjereni da je doista slučaj. Zabrinjava što su najbitniji strateški projekti važni za razvoj grada ostali zanemareni ili degradirani. Kvalitetno sagledavanje strateških projekata trebalo je prethoditi i biti temelj vizije grada te izrade prostorno-planske dokumentacije. Ove izmjene GUP-a i PPUG-a Splita negiraju održivi razvoj Grada i javni interes njegovih građana te u ovakvoj formi i na ovakav način nisu stručno prihvatljive te kao takve stvaraju završni argument za izradu nove prostorno-planske dokumentacije", stoji u priopćenju koje potpisuje Dragan Žuvela, predsjednik DAS-a.

Društvo Marjan: Brišite građevinska područja s Marjana 

Baldasarov plan nimalo se ne sviđa ni Društvu Marjan.

"Iz kartografskih prikaza razvidno je da unutar obuhvata područja Park šume Marjan postoji čak pet građevinskih područja koje su još 2005. godine na krajnje sumnjiv način ubačene u zaštićeno područje Park šume. Neka od tih područja, poput onoga južno od Šetališta Ivana Meštrovića od 2014. godine dio su kulturnog dobra Kulturno povijesne cjeline Meje s najstrožim mjerama konzervatorske zaštite u kojem nije dopuštena izgradnja novih građevina te je apsurdno da i to područje bude dio građevinskog područja. Apsolutno je neprihvatljivo da je i Kulturno povijesna cjelina polutoka Sustjepana s crkvom Sv. Stjepana također dio građevinskog područja. Ukoliko građevinska područja i dalje ostanu u obuhvatu Park šume Marjan smatramo da je takvo postupanje protivno interesima zaštite Park šume Marjan", smatra Srđan Marinić, tajni Društva Marjan.

HDZ-ovac Marušić: Ako plan ne prođe, zaustavit će se razvoj Splita

Hrvoje Marušić, vijećnik HDZ-a, nalazi se u jedinstvenoj situaciji da glasa za novi GUP koji mu trebao otvoriti situaciju za gradnju privatne zdravstvene škole na Trsteniku sa igralištem i dvoetažnom garažom. Marušić, suvlasnik terena, traži izmjenu kako bi mogao sagraditi i desetak stanova kojima bi financirao gradnju. Njemu nije jasno kako netko može biti protiv njegovog projekta na Trsteniku.

"Svaki gradski vijećnik mora zastupati interese građana, a ako su poduzetnici građani drugog reda, neka se to kaže jasno i otvoreno. Poduzetnici su ti koji pune proračune i zapošljavaju, a meni se ovdje plasiraju poluistine i neistine. Dakle, gradimo školu, igralište koje darujemo gradu, dvije etaže garaža. Pa tko može biti protiv toga?! Kako se privatne škole kod nas ne sufinanciraju iz proračuna, zamislili smo model za financiranje. A to su ti stanovi. Bile bi maksimalno četiri etaže u dužini od 30 metara. A uokolo su neboderi sa po 16 katova. Ako se ne prihvate izmjene GUP-a, nitko neće u zatvor ili ludnicu, no razvoj grada će se zaustaviti. Samo na mojoj lokaciji otvoriti će se 150 radnih mjesta. Sport, garaža, škola. To svi žele i ja ne vidim u čemu je problem. Privatna škola je neprofitna ustanova i nijedna banka neće joj odobriti kredit. Zato tražimo da nam se omogući gradnja stanova", pojasnio nam je Marušić. 

Njegov HDZ još nije donio odluku. Marušić se nada da će njegovi stati iza njega i ostalih investitora koji traže izmjene GUP-a.

"HDZ je stranka koja promovira slobodno poduzetništvo, zapošljavanje i razvoj, a sve to ide uz ove izmjene GUP-a. Zato vjerujem da će ga HDZ podržati. Ako želimo razvoj, moramo investirati", smatra Marušić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara