Pametno o Debeljaku i Uljaniku: "Nismo ni mi budale"

Pametno o Debeljaku i Uljaniku: "Nismo ni mi budale"
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

"NEMA te budale u svijetu koja će pokriti dosadašnje dubioze Uljanika'' - kaže njihov novi 'službeni' strateški partner. Brodosplit kreće od početka, od nule, jer kažu država treba riješiti stare dugove Uljanika, što je apsurdno", priopćilo je Pametno.

"Zašto bi država, zapravo građani, sada sanirali Uljanik i bili te budale, a sve zbog nesposobnih i neodgovornih uprava brodogradilišta", pitaju se.

"Nakon lanjskih 2,5 milijardi kuna poreznih obveznika za jamstva Uljaniku, Brodosplitov plan je da država da još 10,5 milijardi kuna za njihov spas. Neviđeno krivo postavljen proces i pogrešne odluke", poručili su danas iz stranke Pametno. 

"Barataju milijardama kuna kao pijani milijunaši"

"Država Hrvatska ne treba više dati niti jednu kunu za brodogradilišta. Sve što ona treba je stvoriti uvjete za razvoj industrije, koja ne mora biti brodograđevna, barem ne u ovakvom obliku. Pod stvoriti uvjete ne mislimo na davanje subvencija, što je svakoj Vladi omiljeno, jer može s tim odmah mahati na TV-u. Barataju milijardama kuna kao pijani milijunaši jer to nisu njihove kune, to je novac nas građana koje nitko nije pitao želimo li biti novi strateški partner Uljaniku. Brodosplit zapravo i nije strateški parner, oni žele doći na gotovo, kad država, odnosno svi mi, saniramo stare nebuloze i nagomilane dugove", kaže Maja Vehovec, potpredsjednica Pametno

"Država treba smanjiti poreze i ostala davanja, drastično pojednostaviti poslovanje, povećati sigurnost naplate, dodatno rasteretiti izvoz, rasteretiti maksimalno svako novo zapošljavanje u sektoru za kojeg smatra da je budućnost razvoja industrijske proizvodnje u Hrvatskoj. Za to sve treba imati strategiju i smanjiti državnu potrošnju i broj zaposlenih na proračunu. Apsurdno je da prethodne Uprave ne snose baš nikakvu odgovorost već da svi mi, umjesto u nove škole, vrtiće i infrastrukturu, ulažemo u posrnuli Uljanik. Uprava mora odgovarati svojim vlasnicima zašto su ostali bez svoje imovine dok se vlasnici trbaju zamisliti zašto su šutili dok je firma propadala", ističu dalje u Pametno.

"Nema povratka"

"Brodogradilišta koja su sad u problemu došla su do točke s koje nema povratka. Stečaj je nužan, vjerovnici, među kojima je i država, naplatit će dio svojih potraživanja kroz prodaju brodogradilišta partneru koji može tako imati pravi „početak od nule“, a država bi smanjila trošak umjesto da ga i dalje povećava. Hrvatske vlade se nikad nisu ozbiljno bavile industrijskim razvojem, ako ne računamo kriminalnu pretvorbu i privatizaciju iz devedesetih godina. Nikad nije bilo smislene strategije industrijskog razvoja, a vrući krumpir brodogradnje riješili su tako da su u splitsko brodogradilište upumpali mnogo našeg novca i prepustili ga privatnom partneru, a posljedice takvog rješavanja i danas su očite", zaključila je Vehovec.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara