Panenić: Imunološki zavod u petak neće ići u stečaj

Panenić: Imunološki zavod u petak neće ići u stečaj

Foto: Hina

MINISTAR gospodarstva Tomislav Panenić izjavio je da Imunološki zavod u petak najvjerojatnije neće u stečaj, već da se radi na pokretanju proizvodnje u toj ustanovi.  

U emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" Panenić je kazao da su oko rješenja problema Imunološkog zavoda u posljednje vrijeme intenzivno razgovarale sve uključene strane, uključujući i ministarstva. Radilo se, kaže, na tome da se blokade računa mogu ukloniti te da se nastavi proces pretvorbe Imunološkog zavoda u javnu ustanovu od strateškog interesa za Hrvatsku.

"Imali smo tvrtku koju smo zatekli s blokiranim računom, kojoj je prijetio stečaj i gdje smo poduzeli sve mjere u razgovoru s vjerovnicima da omoguće pretvorbu toga društva u ustanovu i da se pokrene proizvodnja. Stojimo iza obaveza koje će se preuzeti tim činom",  istaknuo je Panenić, dodavši kako je vjerojatno da, kako sada stoje stvari, Imunološki u petak neće u stečaj.   

Proces preoblikovanja Zavoda u javnu ustanovu od strateškog interesa za Hrvatsku, za koji je Vlada pred gotovo godinu dana zadužila Ministarstvo zdravlja i DUUDI, još nije proveden. Na temelju Vladine uredbe iz srpnja prošle godine, samo su radnici prebačeni u javnu ustanovu, no imovina je i dalje ostala u trgovačkom društvu.

Imunološkom zavodu d.d.  21. siječnja ove godine blokiran je račun, pa se neslužbeno doznaje da bi uskoro ta tvrtka mogla završiti u stečaju. Radnici, otkad su prebačeni u javnu ustanovu, redovito dobivaju plaću, no i dalje ništa ne proizvode.

Nakon sastanka Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) u utorak objavljeno je da je u državnom proračunu za ovu godinu Vlada osigurala 32,5 milijuna kuna za nastavak proizvodnje Imunološkog zavoda. To je potvrdio i predsjednik GSV-a sindikalist Mladen Novosel, kazavši kako je na sjednici GSV-a definitivno istaknuto da će biti osigurano 32,5 milijuna kuna za nastavak proizvodnje u Imunološkom zavodu, ali i da se moraju razriješiti odnosi između Ministarstva zdravlja i Ministarstva gospodarstva vezano uz svu imovinu koja se nalazi u samom dioničkom društvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara