Papa otputovao iz Hrvatske

Papa Ivan Pavao II. otputovao je danas ispraćen pjesmom iz Hrvatske, koju je, od 5. do 9. lipnja, pohodio na svojem 100. apostolskom putovanju izvan Italije.

Papa i njegova pratnja u Rim su otišli iz Zadra, gdje je pred više od 110 tisuća vjernika vodio liturgijsku molitvu "Slavlje šestog časa".

"Zemljo Hrvatska, Bog te blagoslovio", riječi su kojima se Sveti Otac oprostio od Zadra i Hrvatske, na kraju molitve, zahvalivši "ljubljenom hrvatskom puku", koji ga je dočekivao raširenih ruku i otvorena srca u svim gradovima - južne, sjeveroistočne i jugozapadne Hrvatske.

Zrakoplov "Croatia Airlinesa" iz zadarske luke poletio je u 13,47 sati, praćen duhovnim i svjetovnim pjesmama i skandiranjem Zadrana: "Ivane Pavle!", "Mi Te volimo".

Oduševljenje i radost s kojom su Zadrani dočekali Svetog Oca prenijela se i u zračnu luku - ispraćaj su pretvorili u pravu pučku feštu na kojoj su se pjevale i omiljene dalmatinske pjesme.

Na svečanom oproštaju u zadarskoj zračnoj luci, Svetog Oca su pozdravili najviši hrvatski dužnosnici - predsjednik države Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić, predsjednik Vlade Ivica Račan, članovi Stalnog vijeća HBK predvođeni nadbiskupom zagrebačkim Josipom Bozanićem i zadarskim nadbiskupom Ivanom Prenđom te predstavnici lokalne vlasti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papi u čast postrojena je Počasna zaštitna bojna u ime koje je prijavak podnio pukovnik Dragan Basić.

Nakon intoniranja državnih himna, Sveti Otac je u pratnji hrvatskog predsjednika pregledao svečanu postrojbu i odao počast hrvatskoj i vatikanskoj zastavi.

Za trećega apostolskoga pohoda Hrvatskoj i 100. izvan granica Italije, Papa je pod geslom "Obitelj - put Crkve i naroda" posjetio Rijeku, Zadar, Osijek, Đakovo i Dubrovnik u kojemu je proglasio prvu hrvatsku blaženicu Mariju Propetog Isusa Petković.

Sveti Otac pohodio je Hrvatsku prvi put u rujnu 1994., kada je posjetio Zagreb, drugi put, četiri godine kasnije, u listopadu 1998., pohodio je Zagreb i nacionalno marijansko svetište Mariju Bistricu gdje je blaženim proglasio kardinala Alojzija Stepinca.

Kapetan Croatijina zrakoplova kojim je Papa otputovao u Rim je Mladen Jelinčić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara