Papa otvoreno protiv `neopravdanog rata`

MIRNI ugođaj Božića ove godine narušen je situacijom u Betlehemu i zaoštrenom krizom oko Iraka. Upravo te dvije stvari imale su ključnu ulogu u Papinoj božićnoj poruci.

Iako u svojoj božićnoj poruci Papa Ivan Pavao 2 nije spominjao imena država, očito se referirajući na Irak i pripreme SAD-a i Velike Britanije za rat, izrekao je, i nekoliko puta ponovio, upozorenja o `preventivnom ratu`. Takav rat, stav je Pape, nije `opravdan rat`.

Papa se u dijelu mise pročitanom na arapskom jeziku obratio `osobama koje vode nacije i međunarodne organizacije` i zatražio od njih da da ulože sav napor da vrate mir na Bliski istok.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papinu Urbi et Orbi (gradu i svijetu) poruku promatralo je uživo 20,000 hodočasnika, a putem televizije deseci milijuna ljudi u pedeset država.

Iako već dugo vremena ne igra direktnu ulogu na međunarodnoj političkoj sceni, zahvaljujući Ivanu Pavlu II Vatikan jest važan politički faktor. Papina uloga u padu komunizma i otvaranju dijaloga s drugim religijama neupitna je. Katolička crkva danas je u diplomatskim odnosima sa 176 zemalja, dvostruko više nego na početku pontifikata Ivana Pavla II.

I Anglikanska crkva u Engleskoj izrazila je otpor mogućem ratu. Uspoređujući ih s trima biblijskim mudracima, Anglikanska crkva kritizirala je stratege koji `usprkos svojoj mudrosti naposljetku ubijaju nevine ljude i izazivaju velike patnje`.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara