Papa Pio XII. spriječio akcije SS-a

TALIJANSKI isusovački časopis "La Civilta Cattolica" otkrio je novi trenutak u odnosu pape Pija XII. prema holokaustu, javila je danas Ika.
Papa je 16. listopada 1943., saznavši za raciju SS-ovca u židovskoj rimskoj četvrti, kad je već bila gotovo završena, a neki Židovi prebačeni u policijski zatvor, odmah kontaktirao s njemačkim veleposlanikom Ernstom von Weizsaeckerom i zaprijetio mu javnim prosvjedom.

Kako su i započela, uhićenja su nenadano i prekinuta, čime je pošteđen život 8000 rimskih Židova, ističe isusovac Giovanni Sale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pio XII. s hitnjom je još isti dan svog nećaka Carla Pacellija poslao biskupu Aloysu Hudalu, koji je poznavao neke visoke naciste, kako bi zaustavili uhićenja i spriječili da se ponove takve akcije. Biskupovu je poruku general Stahel prenio mjerodavnim njemačkim tijelima, koji su naredili da uhićenja prestanu.

Pio XII. svim je rimskim svećenicima i redovnicima izričito dopustio "otvoriti svoje kuće potrebitima" i tu je utočište našlo više od 4000 Židova, osobito nakon racije u listopadu 1943., piše "Civilta Cattolica".

U eksteritorijalnim crkvenim zgradama utočište su još prije našli politički progonjenici, među kojim su bili i socijalist Pietro Nenni, koji se skrivao u Lateranu, i poslije demokršćanin Alcide De Gasperi, koji je nekoliko godina radio kao knjižničar u Vatikanskoj knjižnici.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara