Papa pozvao na oprost, ali je povrat katolika upitan

VEĆINA hrvatskih dnevnih listova posvetila je jučerašnjem Papinom pohodu Banjoj Luci središnje mjesto, ističući važnost poziva Svetog Oca na uzajamni oprost, ali i zebnju zbog izostanka pravoslavnih poglavara.

Tisak navodi da se na misnom slavlju na kojem je Ivan Pavao II. proglasio blaženim prvog hrvatskog laika Banjalučanina Ivana Merza, okupilo između 50 do 70 tisuća vjernika i vjerske vođe drugih zajednica osim najbrojnije, Srpske pravoslavne crkve (SPC).

"Zemljo Bosno i Hercegovino, Papa te nosi u srcu", prenose i više dnevnika na naslovnim stranicama. Naglašavaju kako je Papa izrazio osobno žaljenje zbog nepravdi i patnji što su ih drugima na tom prostoru u prošlosti nanijeli pripadnici Katoličke vjere, te pozvao: "Budućnost ovih krajeva ovisi o vama". Ne tražite drugdje udobniji život, ne bježite od svoje odgovornosti, nego zlo odlučno priječite snagom dobra. Novine međutim, ističu riječi biskupa domaćina Franje Komarice koji kaže da je banjalučka biskupije pred istrebljenjem.

Izvješćuju da su srpski mladići u obližnjem selu Drakulići palili svijeće na spomen kosturnici koja je podignuta za 2700 Srba koje su ustaše pobile 1942.

U izvješćima su zastupljene ocjene kako je organizacijski Papin pohod prošao u redu, ali se zbog izostanka SPC-a izražava bojazan da još nije zrelo stanje za jači zaokret i uzlet suživota.

Novi list u tome vidi dokaz da se još ne može govoriti da je rat gotov u dušama i glavama ljudi. "U očekivanju tog čuda, povratka Hrvata i svih drugih svojim domovima, neka bude zapamćeno da je Papa odvažniji od nas samih", zaključuje Drago Pilsel u komentaru Novoga lista.

Slobodna Dalmacija stavlja banjalučki događaj u kontekst povijesnih neprilika, iz komunističkih vremena i onih tijekom devedesetih, te zaključuje da prolaze "sve etikete, podmetanja i progoni" i da tješi spoznaja da je Papa uvijek s onima koji su progonjeni.

Jutarnji list smatra da je jučerašnje pljeskanje Papi očit znak da je narod željan i spreman oprostiti ne samo davne nego i svježe zločine i iznova započeti suživot. "Ovaj je Papin pohod Banjoj Luci veliki događaj, u određenom smislu puniji značenjem od drugih njegovih pohoda Crkvi u Hrvata".

Katolici koji su uspjeli izbjeći iz Banje Luke okupili su na Petrićevcu pokazujući da su spremni vjerovati u ono što im Papa naviješta, premda "njihov biskup opravdano jadikuje da su ih sve međunarodne snage zaboravile i da bi katolištvo ondje uskoro moglo iščeznuti", kaže Živko Kustić u komentaru Jutarnjeg lista.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara