Pariz i Berlin distanciraju se od američkog plana "Velikog Bliskog istoka"

FRANCUSKA i Njemačka distancirale su se od američkog projekta "Velikog Bliskog istoka" pozivajući Europsku uniju da definira "svoje stajalište, koje će dopuniti prijedlog SAD-a", u zajedničkom projektu čiju je kopiju u četvrtak dobila francuska novinska agencija France presse.

Pariz i Berlin inzistiraju, između ostaloga, sukladno Strategiji o sigurnosti EU-a prihvaćenoj u prosincu prošle godine, na potrebi pronalaženja rješenja izraelsko-palestinskog sukoba, bez čega "neće biti puno šansi za rješavanje drugih problema na Bliskom istoku".

"Europska unija treba usvojiti svoje stajalište, koje će dopuniti prijedlog SAD-a, a na tomu treba raditi kroz svoje osobne institucije i instrumente", tvrde Pariz i Berlin u dokumentu "Strateško partnerstvo za zajedničku budućnost s Bliskim istokom", objavljenom na engleskom.

Dvije zemlje ističu da su "sve zainteresirane države i društva izrazile jake zajedničke primjedbe svakom pokušaju da im se izvana nametne model", a Pariz i Berlin također ističu da "svaka incijativa za Bliski istok mora odgovarati potrebama i aspiracijama regije".

"Moramo u obzir uzeti nacionalne osjećaje i identitet svake zemlje", nastavljaju Pariz i Berlin, te dodaju: "moramo izbjeći zamke globalnog pristupa koji ignorira nacionalne karakteristike i stigmatizira islam kao vjeru koja nije kompatibilna s modernim vremenom".

Američki projekt, koji se odnosi na područje od Maroka do Afganistana i čiju je kopiju objavio arapski tisak, inzistira na demokratizaciji, reformi obrazovanja kako bi se smanjio utjecaj muslimanskih fundamentalista, promoviranju žena u društvu budući da se žene smatraju jednim od stupova modernizacije društva, a inzistira se i na otvaranju gospodarstva.

Arapske zemlje, koje su odbile američku inicijativu, sa svoje strane inzistiraju na tome da će same provesti "unutarnje reforme" i to po vlastitom ritmu.

Kontroverzni američki prijedlog "Velikog Bliskog istoka" bit će u središtu razgovora koje će u petak u Parizu voditi egipatski predsjednik Hosni Mubarak i njegov francuski domaćin Jacques Chirac.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara