Pariz tjednima gori. Sjećate li se posljednjeg nasilnog prosvjeda u Zagrebu?

Pariz tjednima gori. Sjećate li se posljednjeg nasilnog prosvjeda u Zagrebu?
Foto i video: MUP

NASILNI prosvjedi u Francuskoj tjednima ne jenjavaju.

Prema podacima ministarstva unutarnjih poslova, 1723 osobe uhićene su širom zemlje u subotu tijekom "četvrtog čina" prosvjeda pokrenutih zbog najava vlade o povećanju poreza na gorivo. Prosvjedi su se u međuvremenu proširili na druge francuske gradove i pretvorili u pobunu protiv vlasti te su postali nasilni.

Prema procjenama vlasti, u prosvjedima u subotu sudjelovalo je ukupno oko 136.000 ljudi.

I dok Francuzi protiv vlasti prosvjeduju nasiljem, sjećate li se kada je posljednji put u Hrvatskoj neki prosvjed završio nasiljem?

Sjećate se prosvjeda iz 2011.?

U veljači 2011. godine ratni veterani su se pobunili protiv vlade Jadranke Kosor zbog slučaja Tihomira Purde, čije je izručenje tražila Srbija. Te prosvjede nisu podržavali predsjednik HVIDRA-e i zastupnik HDZ-a Josip Đakić, koji je isticao kako su organizatori prosvjeda govorom mržnje i prijetnjama stavili braniteljsku populaciju na stup srama, te jedan od kolovođa braniteljskih prosvjeda Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Orao.

Prosvjed je u početku bio miran. Počeo je na Trgu bana Josipa Jelačića. Na pozornici na kojoj se nalazio veliki plakat "Ne damo naše branitelje" tada je govor između pjevanja održao i Marko Perković Thompson.

No ubrzo se prosvjed oteo kontroli.

Nakon što su ratni veterani održali prosvjed na Trgu bana Jelačića, nekoliko stotina prosvjednika uputilo se Radićevom ulicom prema Trgu sv. Marka. Blizu raskrižja s Kamenitom ulicom dočekala ih je policijska blokada, a nije trebalo dugo čekati da dođe do sukoba.

Na kraju blokade policija je privela 65 osoba. 30 policajaca je bilo lakše ozlijeđeno, a dvojica teže. Ozlijeđeno je i 18 prosvjednika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara