Pariz uvodi kontrolu cijena za najam nekretnina

Pariz uvodi kontrolu cijena za najam nekretnina
Ilustracija: EPA

PARIŠKE gradske vlasti su ponovno uvele kontrolu cijene najma stambenih nekretnina kako bi zaustavile snažan rast troškova života u francuskoj prijestolnici.

Cijene nekretnina skočile su u Parizu, odražavajući zamah i u drugim velikim europskim gradovima zbog povijesno niskih kamatnih stopa, dinamičnog gospodarskog rasta i utjecaja web stranice Airbnb za iznajmljivanje nekretnina za odmor, pojasnili su stručnjaci.

Prethodni pokušaj odbačen na sudu

Nakon što je prethodni pokušaj ograničenja najamnina u Parizu između 2015. i 2017. godine odbačen na sudu iz tehničkih razloga, pariški gradonačelnik osmislio je novi mehanizam za pomoć obiteljima srednje klase.

Referentna najamnina bit će određena za svako područje Pariza zasebno, a stanovi se neće moći iznajmiti po cijeni koja bi bila viša za 20 posto od referentne, pojasnio je zamjenik gradonačelnika Pariza zadužen za stanovanje Ian Brossat.

Procjenjuje se da su cijene najma u Parizu u posljednjih 15 godina porasle više od 50 posto.

Veliki gradovi diljem Europe i Sjedinjenih Država uveli su niz mjera kako bi zauzdali rast cijena stambenih nekretnina, zbog kojeg sve više obitelji niže i srednje klase napušta središta gradova.

Berlin zamrzava najamnine na pet godina

Neki pokušavaju strože regulirati poslovanje Airbnb-ja ograničavajući broj dana na koliko se stanovi mogu iznajmiti, a neki - poput Berlina i New Yorka - uvode ili proširuju kontrolu cijena najma.

Berlinske gradske vlasti odlučile su zamrznuti najamnine na pet godina, počevši od 2020. godine, u najnovijem pokušaju da zaustave gentrifikaciju.

Neki stručnjaci za nekretnine propituju sustav uveden u Parizu upozoravajući da će se postavljanje referentne cijene za neko područje pokazati problematičnim ako se ne budu uzimale u obzir velike razlike u kvaliteti nekretnina i u susjedstvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara