paroh sisački u lepoglavi služio misu za osuđenike pravoslavne vjere

Lepoglavski osuđenici danas su u zatvorskoj razgovornici nazočili misnom slavlju koje je prvi put predvodio njihov dušobrižnik protojerej Petar Olujić, paroh sisački. L

Njega je na temelju ugovora Srpske pravoslavne crkve i Vlade mitropolit Jovan Pavlović odredio za dušobrižnika za pravoslavne osuđenike u Sisačko-moslovačkoj, Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji.

Olujić je prije mise novinarima rekao da osuđenicima i zatvorskoj upravi ne će nametati svoje ideje niti broj posjeta, već će im se staviti na raspolaganje u skladu s kućnim redom i pravilima kaznionice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nastojat ću u te nesretne ljude usaditi mir i dobru volju, jer će na taj način moći lakše nositi težak teret koji im je dosuđen. Nastojat ću im uliti vjeru, nadu i ljubav. Ako time budu ispunjeni, lakše će se nositi sa zatvorskim obvezama", rekao je protjerej.

U lepoglavskoj kaznionici kaznu izdržava oko osam posto zatvorenika pravoslavne vjere, a većina ih je osuđena za ratne zločine.

Pomoćnik ministrice pravosuđa Josip Hehet, koji je novinarima predstavio novog dušobrižnika, rekao je da prisutnost dušobrižnika ublažuje napetost zatvorskog prostora te da pridonosi resocijalizaciji i duhovnom obogaćenju ljudi koji su lišeni slobode.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara