Pazite ovo, ministar kaže da Hrvate previše brine Nutella umjesto da promiču hrvatsko

Pazite ovo, ministar kaže da Hrvate previše brine Nutella umjesto da promiču hrvatsko

Foto: Hina, Index

DANAS je hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan objavila da se Ministarstvo gospodarstva uopće nije javilo za financiranje istraživanja o kvaliteti proizvoda iz europskih fondova.

Riječ je o inicijativi koju je pokrenula upravo Hrvatska preko europarlamentarke Borzan kako bi se napokon utvrdilo razlikuju se proizvodi za istočno tržište od onih za zapadno tržište.

Krajem prošle godine to je dijelom i potvrđeno. Naime, u prvoj fazi istraživanja 26 proizvoda analiza je pokazalo da je njih 10% značajno bolje kvalitete na zapadu Europe od onih koji se prodaju na istočnim tržištima, gdje spada i Hrvatska.

Osramotili se pa još dijele lekcije

Uskoro bi trebala početi druga faza istraživanja za koju Europska komisija nudi 800 tisuća eura svim državama članicama koje žele nastaviti ono što je započela Biljana Borzan prošle godine, a to je tek početni iznos za utvrđivanje metodologije istraživanja. Prijavilo se 16 članica, no ne i Hrvatska.

No to ministra Tomislava Tolušića, izgleda, sve baš i ne brine previše.

"Žao mi je što mi, kao i naši zastupnici u Europskom parlamentu, puno više vodimo brigu o kvaliteti Nutelle, Hipp hrane i nekih drugih proizvoda koji nisu hrvatski, a ne promičemo kvalitetu hrvatskih proizvoda", kazao je Tolušić za N1 televiziju.

Neslužbeno su iz Ministarstva priznali da je greška što se Hrvatska nije javila za daljnja istraživanja i povukla novac, ali kažu kako greška nije njihova, nego Ministarstva poljoprivrede. Usput, oba ministarstva smještena su u istoj zgradi.

"Zaštita potrošača je u nadležnosti Ministarstva gospodarstva, ali pomaže i Ministarstvo poljoprivrede. Ministarstvo poljoprivrede do sada nije bilo uključeno jer ne može biti potencijalni nositelj projekta kada se radi o segmentu zaštite potrošača, ali ćemo tražiti od Ministarstva gospodarstva da nas u Europskoj komisiji imenuje kao nositelja ako se radi o projektima iz područja hrane, a vezano za zaštitu potrošača, kako bismo samostalno mogli pristupiti ovakvim i sličnim natječajima koji su od velike važnosti za RH", rekao je Tolušić.

Hrvatska je dakle ispala iz inicijative koju je sama pokrenula, a sada bi se trebala baviti još nečime važnim - usklađenošću deklaracija sa stvarnim proizvodima. Nakon utvrđivanja metodologije uslijedit će novi natječaj za financiranje istraživanja.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara