Grbin odgodio sjednicu Odbora za Ustav: HDZ tek danas otkrio svoje kandidate za ustavne suce?

Grbin odgodio sjednicu Odbora za Ustav: HDZ tek danas otkrio svoje kandidate za ustavne suce?

Foto: FAH

SJEDNICA saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav odgođena je na prijedlog potpredsjednika tog odbora, SDP-ovog Peđe Grbina na kojoj su trebali biti predložini kandidati za deset novih sudaca Ustavnog suda. Njemu se navodno onda pridružio i HDZ-ov Dražen Bošnjaković, zbog čega je predsjednik Obora MOST-ov Robert Podolnjak morao odgoditi sjednicu.

HDZ im u zadnji tren pokazao imena svojih kandidata?

Peđa Grbin za Index je otkrio zašto su tražili odgodu.

"Tek smo danas nakon više mjeseci pregovaranja od druge strane dobili popis osoba koje one predlažu. S obzirom na to da smo imali određene primjedbe i da želimo da se u Ustavni sud izaberu kandidaru koji ne vuku repove, mi smo tražili da se današnja sjednica odgodi kako bismo nastavili pregovarati i kako bismo na kraju došli do liste kandidata koje se nećemo sramiti", rekao nam je Grbin koji tvdi da je opozicija pregovarala otvoreno, s poznatim imenima, za razliku od druge strane koja, smatra Grbin, nije imala do kraja partnerski odnos.

Na neslužbenoj listi HDZ-a, odnosno Domoljubne koalcije, na koju su iz SDP-a imali primjedbe, su Marko Babić, Snježana Bagić, Davorin Mlakar, Branko Brkić i Miroslav Šumanović, a na listi SDP-a i partnera su Josip Leko, Ingrid Antičević-Marinović, Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Rajko Mlinarić. Vlast i opozicija već mjesecima pregovoraju oko imena novih deset ustavnih suda ca.

Podsjetimo, od 7. lipnja Ustavni sud ostaje na samo šest sudaca jer ostalima istječe mandat, a za održavanje sjednica nužno ih je sedmero pa taj najviši sud više ne bi mogao nadzirati ni eventualne prijevremene izbore.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara